Vindecarea cancerului, la un pas de realitate. Cercetătorii au descoperit un tip de celule ale sistemului imunitar, care ar putea fi folosite pentru obtinerea unui tratament universal anticancer.

Ce au găsit oamenii de știință?

Sistemul nostru imunitar este apărarea naturală a organismului nostru împotriva infecției, dar atacă și celulele canceroase. Cercetătorii au găsit o celulă T din sângele oamenilor. Aceasta este o celulă imună care poate scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată. Potrivit BBC, testele făcute în laborator au demonstrat eficiența noului tratament pentru cancer de prostată, sân, plămâni, col uterin, ovare, dar și pentru alte forme ale bolii.

Cercetătorul prof. Andrew Sewell: “Există o șansă aici pentru a trata fiecare pacient. Crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celule T care ar putea fi capabil să distrugă multe tipuri diferite de cancer în toată populația. Anterior nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil.”

Vindecarea cancerului, la un pas de realitate

Tratamentul pentru cancer, la un pas de realitate spun că celulele T au „receptori” pe suprafața lor care le permit să „vadă” la nivel chimic. Ele atacă celulele canceroase și lasă neatinse țesuturile normale. Coordonatorul studiului spune că este neașteptat să fie descoperite celule care au un receptor atât de specializat în identificarea oricărui tip de cancer. Acest fapt ar putea duce la obținerea unui tratament universal anticancer.  Prin modificarea acestui tip de celule T s-ar elimina tumorile canceroase de la orice pacient, indiferent de organul afectat și de forma bolii.

Specialiștii ar putea preleva o probă de sânge de la pacientul bolnav. Vor extrage celulele lor T, le vor modifica genetic, astfel încât acestea să fie reprogramate pentru a face receptorul cancerului.

Cercetătorii speră să poată începe testarea noului tratament pe pacienți spre sfârșitul acestui an. Studiul a fost publicat deja în revista Nature.