Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col invaziv. Specialiștii au arătat într-un studiu că acest vaccin protejează nu numai împotriva infecției cu HPV și a leziunilor precanceroase, dar și  împotriva cancerului de col uterin invaziv.

Peste 2 000 de românce mor anual din cauza cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin omoară anual în România peste 2.000 de femei. Țara noastră are cele mai înalte rate standardizate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa.Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă. O lucrare a cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia, publicat recent în New England Journal of Medicine arată eficiența vaccinului HPV. Specialiștii au folosit datele a aproximativ ,7 milioane de fete și femei. Acestea locuiau în Suedia în perioada 2006-2017 și aveau vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Mai mult de jumătate de milion dintre aceste femei și fete au primit cel puțin o doză de vaccin. 80% dintre ele au primit vaccinul înainte de vârsta de 17 ani. Aproximativ 85% au fost imunizate cu două sau mai multe doze. Pe parcursul perioadei de studiu, 538 dintre femeile nevaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, comparativ cu doar 19 femei vaccinate.

Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col invaziv

Stratificarea și ajustările suplimentare pentru diferite covariabile, cum ar fi vârsta, anul calendaristic, timpul de urmărire, educația și altele, au arătat că rata cancerului de col uterin a fost redusă cu 88% la femeile care au făcut vaccinul înainte de vârsta de 17 ani și 53% la femeile care au primit vaccinul între 17 și 30 de ani. Studiul a stabilit concret că vaccinarea este un instrument important în prevenirea cancerului de col uterin.  Suedia este pe cale să atingă obiectivele de eliminare a acestei boli. La nivel mondial, cancerul de col uterin invaziv afectează anual în jur de 530.000 femei. Dintre acestea 250.000 mor în fiecare an.