Vaccinarea antigripală ar reduce cu 39% riscul de infectare cu noul coronavirus, arată Secretarul general al Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Cristian Oancea. Acesta spune, însă, că numai vaccinul anti-COVID ne poate proteja în totalitate de această infecție.
Valul 3 al pandemiei ne va prinde cu spitalele pline
Doctorul Oancea este de părere că vaccinările antigripale și pneumococice ar trebui făcute neapărat.
Secretarul general al Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Cristian Oancea: “Vaccinările trebuie obligatoriu făcute: antigripal și antipneumococic. Eu, personal, m-am vaccinat cu ambele anul acesta. Dar trebuie să ținem minte că nu ăsta este vaccinul care ne protejează de COVID-19. Ne protejează de gripă și antipneumococ. Sunt studii care arată că vaccinare gripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Reduc morbiditatea și mortalitatea la grupele de risc inclusiv la persoanalul medico-sanitar. Accentuez acest lucru pentru că sunt convins că odată cu apariția vaccinului o să existe un curent de conspiraționiști care să spună că sunt metale grele, că omorâm oamenii, etc. Ne trebuie pe această cale inclusiv o lege a vaccinării.”
Medicul mai atrage atenția că s-ar putea ca valul 3 al pandemiei despre care vorbesc toți experții internaționali să ne prindă cu spitalele pline. Acest val 3 ar putea începe în lunile februarie-martie.
Vaccinarea antigripală ar reduce cu 39% riscul de infectare cu noul coronavirus
Președintele Societății Române de Pneumologie 2020-2024 spune că vaccinarea este foarte importantă mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.
Președintele Societății Române de Pneumologie 2020-2024, prof. dr. Roxana Nemeș: “Tratăm pneumoniile, dar le putem și preveni! Vaccinarea antipneumococică dar și vaccinarea antigripală efectuate la timp sunt cele mai eficiente metode de prevenție, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. Vaccinăm și salvăm vieți. Vaccinării i se alatură, ca măsuri de prevenție, igiena corespunzătoarea a mâinilor, reducerea poluării aerului, alimentarea la sân a nou-născutului.”