Tuberculoza, o problemă mare în România. Țara noastră continuă să fie pe primele locuri în Europa la numărul cazurilor de TBC. 200 de pacienți necontagioși din Capitală vor primi tratamentul în ambulatoriu.

Pacienții necontagioși nu vor fi spitalizați

În cadrul programului pilot, pacienții necontagioși nu vor mai fi spitalizați. În țările civilizate, de ani buni, acești bolnavi își iau tratamentul ambulatoriu. La noi abia acum se face acest lucru în cadrul unui program pilot. Practic, bolnavii vor lua medicația sub stricta supraveghere a medicilor specialiști sau a medicilor de familie.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică din România. Suntem în continuare printre primele locuri din Europa. În urma eforturilor deosebite ale echipelor medicale, în ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 din primele 18 locuri cu prioritate înaltă din Uniunea Europeană. Avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv. Deci, reuşim să câştigăm bătălia împotriva tuberculozei. O să urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane euro cu finanţare international. Proiectul pe care îl anunţăm astăzi este practic o schimbare de paradigmă.”

Tuberculoza, o problemă mare în România

Programul se va desfășura în Capitală. Cert este că niciun pacient care este contagios sau care are risc de a transmite boala membrilor familiei, dar şi persoanelor din jurul său nu va pleca acasă să îşi facă tratamentul.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Beatrice Mahler: “Este foarte important ca pacienţii care sunt BK negativ şi pot să îşi efectueze tratamentul acasă să poată să beneficieze de acest tratament. Ce aduce în plus pentru pacientul cu tuberculoză acest proiect este posibilitatea de investigaţii în ambulator, investigaţii de sânge cu evaluarea tuturor funcţiilor care trebuie să fie normale la un pacient care începe un tratament atât de dificil şi posibilitatea de a beneficia de tratament simptomatic în cazul în care are reacţii adverse. Sunt forme de tuberculoză extrem de incipiente, sunt forme de tuberculoză extra-pulmonare care nu sunt contagioase. În Europa, pacienţii sunt internaţi la domiciliu, pentru cazurile contagioase internarea este de scurtă durată. Practic tuberculoza sensibilă nici măcar nu se internează. Sunt internate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă acolo.”

Proiectul, care se va derula în perioada ianuarie – decembrie, are ca obiectiv şi diagnosticarea rapidă a suspecţilor de tuberculoză.