Transformarea sistemului într-unul COVID va creste mortalitatea. Semnalul de alarmă este tras de medicul anestezist, Radu Țincu. Acesta spune că presiunea pe secțiile de terapie intensivă nu va fi rezolvată prin răspândirea pacienților în toate secțiile de reanimare din București.
Numărul cazurilor de COVID crește vertiginos
Medicul spune că o strategie mult mai sigură și eficientă ar fi creșterea capacității de terapie intensivă în spitalele dedicate Covid.
Medic primar terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “În zonele de focar, așa cum se întâmplă și în București, nu mai sunt locuri la secțiile de terapie intensivă. În acest scenariu, fie pacienții sunt temporizați, dacă starea de sănătate o va permite, până când un loc se va elibera în aceste secții, fie atunci când pacientul nu mai poate fi amânat se va realiza transferul acestuia în alte spitale din țară unde mai există locuri disponibile. În acest context, cu o presiune progresiv crescândă pe secțiile ATI, s-a emis în spațiul public solicitarea ca spitalele din București să își adapteze circuitele funcționale pentru a putea prelua pacienți pozitivi cu Sars-Cov-2. În opinia mea, o astfel de solicitare nu poate fi viabilă și pusă în practică. În primul rând, discutăm de spitale construite în urmă cu 50-60 de ani, în marea majoritate monobloc, care nu pot să realize astfel de circuite funcționale, menite să separe zonele cu pacienți contaminați de zonele curate.”
Transformarea sistemului într-unul COVID va crește mortalitatea
Specialistul este de părere că solicitarea autorităților ca toate spitalele să pună la dispoziție paturi pentru pacienți infectați cu noul coronavirus va duce la creșterea mortalității.
Medic primar terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “O astfel de strategie, în care fiecare spital general va prelua câțiva pacienți bolnavi de Covid-19, va determina o contaminare masivă a sistemului de sănătate publică cu efecte dezastruoase și imprevizibile asupra capacităților de răspuns medical. Acest scenariu trebuie întârziat cât mai mult timp posibil prin cantonarea pacienților cu Sars-cov-2 în spitale dedicate. Este mult mai sigură transformarea altor spitale în centre suport Covid, decât răspândirea pacienților și a virsului în toate spitatele bucureștene. Cu toate măsurile de prevenție, având în vedere particularitățile infrastructurale ale spitalelor se va produce o răspândire necontrolată a virusului tocmai în mediul spitalicesc. Într-o situația de maximă presiune, așa cum se întâmplă în prezent, un sistem sanitar contaminat cu Sars-Cov-2 va determina creșterea mortalității. Și nu discutăm doar de rata de mortalitate Covid, ci și de mortalitatea generală determinată de reducerea capacității de internare generată de implementarea noilor circuite funcționale.”
„Nu ne permitem cazuri de contaminare în masă”
Medicul atrage atenția că mai există un impediment în aplicarea cu succes a planului gândit de autorități: lipsa personalului.
Medic primar terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, dr. Radu Țincu: “În alt impediment în aplicarea acestui plan este reprezentat de lipsa de personal. Dacă într-un spital general se vor amesteca pacienți Covid cu pacienți având alte patologii, acest lucru va însemna o parte din personalul și așa insuficient va fi obligat să lucreze doar în zona Covid. Din nou o astfel de strategie va afecta substanțial capacitatea și calitatea răspunsului medical. Mai mult decât atât, pentru personalul medical care deservește zonele Covid va exista o curbă de învățare pentru utilizarea echipamentelor de protecție. În timpul acestei perioade de învățare vor exista, așa cum s-a întâmplat peste tot în lume, contaminări ale personalului medical. Într-un sistem sanitar cu deficit de personal nu ne putem permite cazuri de contaminare în masă. ”
Specialistul este de părere că este necesară elaborarea unei strategii pentru pacienții fără Covid-19 care vor accesa sistemul de sănătate publică. În acest sens este nevoie de menținerea unor spitale non Covid și transformarea lor în centre regionale care să deservească pacienții cu alte boli. Sunt necesare centre regionale de politraumă care vor prelua accidentele rutiere, centre regionale pentru urgențele chirurgicale sau medicale. Cu cât pandemia se va agrava, se vor disloca progresiv spitale care vor deveni centru suport Covid.