Trei teste imunologice pentru diagnosticarea Alzheimer sunt și pe piața din România. Este vorba despre teste de diagnostic in vitro – Elecsys β-Amyloid (1-42) LCR, Elecsys Phospho-Tau (181p) LCR și Elecsys Total-Tau LCR. Diagnosticarea bolii se face în prezent pe baza simptomelor clinice, inclusiv a testelor cognitive.
Boala, depistată în stadia avansate
Foarte mulți pacienți sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii. Simptomele apar după 60 de ani, deși persoanele cu anumite mutații genetice rare pot dezvolta boala mai devreme. Cu toate acestea, diagnosticul bolii Alzheimer bazat pe evaluarea funcției cognitive este corect numai în 70-80% din cazuri. De aceea, un diagnostic cert al prezenței unei boli degenerative este foarte important, pentru a face distincția dintre tulburările de memorie legate de vârstă și boala Alzheimer în stadiu incipient.
Teste imunologice pentru diagnosticarea Alzheimer
Aceste teste imunologice de diagnostic in vitro sunt recomandate pentru determinarea unor acumulări de proteine în lichidul cefalorahidian. Sunt făcute pacienților adulți cu afectare cognitivă, care sunt testați pentru depistarea și diagnosticarea bolii Alzheimer. Testele nu ajută numai la diagnosticarea clară, ci și la stabilirea posibilelor tratamente.
Boala Alzheimer este o boală progresivă, care duce la moartea celulelor cerebrale. Boala se caracterizează printr-o pierdere progresivă a funcției cognitive (de ex. gândirea, memoria și capacitatea de a raționa) și a capacității de a participa la activitățile zilnice, cu o deteriorare continuă până la deces. Tratamentele actuale se concentrează doar pe atenuarea simptomelor și nu pot opri evoluția Bolii Alzheimer deoarece nu tratează cauzele care stau la baza acestei boli.
În lipsa unor statistici oficiale, specialiștii estimează ca in România, aproximativ 300.000 persoane suferă de boala Alzheimer iar numărul acestora este în continuă creștere.