Testarea rapidă pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii. Ministrul Sănătății spune că a fost aprobat cadrul legal în acest sens.

Testarea se va putea face la un preț scăzut

Vlad Voiculescu a mai precizat că la Ministerul Sănătății au loc discuții cu reprezentanții farmaciilor în acest sens.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: “Instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge dacă vreți către testare în masă, testarea oricui are această nevoie, această dorință. Ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile sunt în curs. Avem, după ce Ordonanța de Urgență  va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru lucrul acesta. Este un pas extrem de important.”

Cum se calculează incidența numărului de cazuri de infectare?

Ministrul Sănătății a explicat și modul de calcul al incidenței numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: “Modul de calcul al incidenței este foate simplu. Este la 14 zile de aia indicatorul se numește incidența la 14 zile. Doar că ne uităm la 14 zile începând cu a treia zi în urmă și asta pentru a avea toate datele despre testele deja pozitivate, respectiv alocate. Durează întotdeauna 48 de ore cu aproximație ca aceste teste să fie finalizate, respectiv alocate către un județ sau altul. Este foarte simplu. Iar diferența așa cum așa cum a explicat și premierul astăzi nu este fenomenală. Diferența este una care întârzie la un moment dat adoptarea unor măsuri. Poate să facă lucrul ăsta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. Dacă ne uităm la săptămâna asta diferența este undeva de 2 zile.”