Terapie nouă pentru pacienții cu plămânii afectați de COVID-19. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara folosesc o terapie nouă bazată pe un sistem cu flux mare de oxigen.

Mai puțini pacienți care ajung la Terapie Intensivă

Medicii spun că reușesc cu ajutorul acestei terapii să scadă numărul pacienților internați care pot ajunge la Terapie Intensivă. Noul tip de terapie medicală foloseşte aparate cu canulă nazală cu flux mare de oxigen, HFNC (high flow nasal canula), pentru pacienţii cu forme moderate şi severe de infecţie cu noul coronavirus.

Medicul pneumolog la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, dr. Monica Marc: “Folosim aceste aparate la pacienţii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor reuşim să reducem ceea ce numim spaţiul mort pulmonar. Prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primeşte bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman şi este umidificat. Trebuie spus că inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului şi condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine.”

Terapie nouă pentru pacienții cu plămânii afectați de COVID-19

Aparatul este portabil şi asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat şi încălzit, care poate ajunge până la 60 de litri/minut, în comparaţie cu debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare, care au un debit de până la 15 litri/minut. Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienţilor care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.

Medicul pneumolog la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, dr. Monica Marc: “Cel mai mare câştig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil şi mai bine tolerat decât sistemele de ventilaţie noninvazivă cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noştri din ATI, să degrevăm Secţia de Terapie Intensivă.”

Unitatea medicală a primit sub formă de donație 3 astfel de aparate.

Sursa foto: Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara