Terapie nouă, eficientă în tratarea cancerului măduvei. Oamenii de știință au descoperit că asocierea dexametaxonei cu selinexor este eficientă în tratarea celor care suferă de mielom multiplu, rezistent la alte terapii.

40% dintre bolnavi au răspuns la tratament

Terapia testată de cercetătorii de la Mount Sinai  a arătat că există un răspuns minim la aproape 40% din pacienții cu mielom multiplu. Este o formă de cancer a unui tip de celule sanguine albe numite celule plasmatice. În cazul a doi pacienți remisia a fost completă.

Profesor de medicină la The Tisch Cancer Institute de la Mount Sinai,  Sundar Jagannath: “Acest studiu a dovedit că un nou tratament cu un nou mecanism de acțiune poate ucide celulele canceroase ale pacientului. Acest lucru a dovedit că tratamentul a funcționat la pacienții ce au epuizat alte terapii.”

Potrivit sciencedaily.com, proteinele și ARN-ul mesager sunt o parte importantă a creșterii celulelor canceroase. Selinexor are un mecanism ce blochează exportul proteinelor și ARN-ului mesager de la nucleul celulelor canceroase la citoplasmă, ceea ce duce la moartea celulelor canceroase.

Terapie nouă, eficientă în tratarea cancerului măduvei

Studiul clinic a fost făcut pe 122 de pacienți. Aceștia au primit selinexor și dexametazonă, ambele pe cale orală, în mai multe cercetări efectuate în SUA și Europa. Pacienții au avut un răspuns la aceste substanțe în una sau două luni. Potrivit cercetătorilor tratamentul nu a fost toxic pentru celelalte organe. Efectele secundare au inclus citopenie fără sângerare, greață, vomitat, lipsa apetitului sau oboseală.

Director de cercetare clinică în Programul pentru Mielomul Multiplu la Mount Sinai, dr. Ajai Chari: “Studiul este semnificativ pentru pacienții cu mielom multiplu pe care nu i-au ajutat alte terapii. Un număr tot mai mare de pacienți sunt rezistenți la medicamentele standard folosite în tratamentul mielomului multiplu, iar supraviețuirea totală pentru acești pacienți este mică, uneori mai puțin de trei luni.”

Selinexor a fost aprobat la începutul lunii iulie de către Administrația pentru Alimente și Medicamente. Dar numai pentru bolnavii rezistenți la multiple terapii. Studiul clinic a fost  publicat în “The New England Journal of Medicine”.