Sunt bani pentru pacienții bolnavi de inimă. Cel puțin așa spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceștia au ținut să precizeze că bugetul din acest an este mai mare cu 8 procente pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

36.000 de pacienți tratați prin Programul Național de Boli Cardiovasculare

În acest an, pentru pacienții cu boli cardiovasculare sunt alocați 172 de milioane de lei. Specialiștii de la CNAS spun că nici nu se pune problema să reducă finanțarea alocată pentru aceste patologii. Ei apreciază că vor fi tratați 36 de mii de bolnavi cuprinși în programul național.

Comunicat de presă CNAS: „Programul Național de Boli Cardiovasculare (care este gestionat de CNAS, nu de Ministerul Sănătății) nu are o reducere de fonduri în anul 2019, față de anul 2018. Din contră, în anul 2019 acest program beneficiază de un buget de 172 milioane lei, cu circa 8% mai mare faţă de cel de anul trecut – 159 milioane lei. Se estimează că în acest an vor fi tratați prin programul național aproximativ 36.000 de bolnavi. Față de 33.690 în anul 2018”.

Sunt bani pentru pacienții bolnavi de inimă

Sunt proceduri în cadrul programului care au reușit să scadă costul mediu. Acest lucru face ca din aceeași bani să poată fi tratați mai mulți pacienți.

Comunicat de presă CNAS: „Costul mediu este un indicator statistic care rezultă din activitatea raportată în anul precedent de unitățile sanitare prin care se derulează programul național, și poate varia în funcţie de complexitatea cazului tratat, de schemele terapeutice, materialele sanitare și dispozitivele utilizate etc. Astfel, în centrele universitare, unde sunt tratate cazurile cele mai complexe, costurile pot fi mai mari faţă de unităţile sanitare din alte judeţe. Din considerentele menţionate anterior rezultă că indicatorul „cost mediu” nu este un cost fix ci o medie a costurilor aferente tratării fiecărui bolnav inclus în program.”

Totodată, reprezentanții CNAS spun că partea de servicii medicale este finanțată prin contractul de servicii încheiat de spital cu casa. La fel ca în cazul oricărei alte internări în spital. În consecință, nu există  un motiv pentru care decontarea acestor internări ar trebui să beneficieze de un regim financiar special.