Sorina Pintea: Pacientul va putea alege între public și privat

Pacientul va putea alege între public și privat. Asta este scopul Ordonanței de Urgență care modifică legea 95, spune ministrul sănătății. Sorina Pintea să asigurări pacienților că nu vor avea de suferit și că totul se face în beneficiul lor.

„Nu a fost nici un subterfugiu”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Prima variantă a proiectului se referă la furnizorii de servicii medicale cărora nu le sunt alocate sume din transferuri pentru asigurarea creşterilor salariale. Asta înseamnă că sunt excluşi furnizorii publici şi medici de familie pentru că şi medicina de familie este un furnizor privat şi am vrut să o excludem . Nu a fost niciun subterfugiu nu am modificat pentru că nu a fost legal şi nu a fost corect. Am modificat pentru că inclusiv Ministerul Justiţiei a fost de acord cu introducerea sintagmei de furnizor privat. Nu a fost niciun subterfugiu, nicio ascundere.”

Reprezentanții pacienților spun că ei nu vor decât să știe că bolnavul nu va fi afectat major de această modificare și cer autorităților o plafonare a costurilor.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune  Rozalina Lepădatu: “Vrem ca pacientul să aibă acces la servicii de calitate indiferent unde se desfăşoară acestea în sistemul public decontat de stat sau privat. Problema noastră este să ne asigurăm că aceste modificări nu vor afecta pacienţii major.”

Pacientul va putea alege între public și privat

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:  „Oricum un pacient dacă se duce în privat plăteşte. Dacă îi luaţi din zece toţi plătesc. Până la urmă trebuie să scoatem şi privatul din zona gri pentur că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face faţă.  Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul Contract cadru, cu noile norme. Acesta era caracterul de urgenţă, nu ascunzişuri sau subterfugii. Noi am făcut un tarif global, iar suma pe care instituţiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai acea diferenţă dar pacientul va putea alege între public şi privat”.

“Nu o să luăm bani pentru analizele uzuale”

Reprezentanții unităților medicale private dau asigurări că nu vor lua bani de la pacienți pentru analizele uzuale.

Preşedintele Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED, Cristian Hotoboc: “Noi ne dorim un sistem concurenţial. Niciodată nu o să luăm bani pentru analize uzuale. Asta urmează să discutăm în contractul cadru. O să fie un pachet de bază şi la analize şi la radiologie pe care nu va încasa nimeni nimic în privat – furnizor privat. Asta o să scriem în contractul cadru pentru că noi acum modificăm legea 95 ca să putem să modificăm Contractul cadru. Pentru pachetele de bază nimeni nu va încasa niciun leu. Pentru analize speciale, pentru alte investigaţii de înaltă performanţă – RMN, CT la care Casa nu poate să acopere costul real acolo se va pune problema şi doar a unei părţi din acea investigaţie. ”

Ministrul sănătății a organizat astăzi o dezbatere publică pe această temă cu reprezentanții pacienților și furnizorii privați de servicii medicale.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Materiale neconforme în sălile de operație de la Spitalul Elias

Articolul următor

Medicament, restricționat de Agenția Europeană

Articole în trending