Somnul insuficient scade imunitatea copilului!

Somnul insuficient scade imunitatea copilului! Semnalul de alarmă îl trag pediatrii care spun că un copil care face infecții respiratorii repetate s-ar putea să nu doarmă cât ar trebui. De vină pentru ora târzie de culcare sunt si telefoanele, tabletele și televizoarele.

Lipsa de somn a copiilor îi poate face obezi

Cristina Anghel, medic specialist psihiatrie pediatrică: ”Somnul este un proces activ. Este la fel de important ca respirația și alimentația. În timpul somnului se dezvoltă rețeaua neuronală, se consolidează memoria, se secretă hormonii de creștere, hormonii imunitații. Un somn de calitate la copii duce la consolidarea tututor acestor lucruri. Ce se întâmplă atunci când copiii nu dorm mult? Este afectată atenția, activitatea, controlul impulsurilor comportamentale și emoțională, scade imunitatea. Copiii nu cresc cum trebuie, iar în timp există consecințe importante asupra altor organe. Obezitatea poate să apară, diabetul, bolile cardiovasculare”.

Cât trebuie să doarmă un copil?

Medicii spun că fiecare copil este unic și când vine vorba de somn, însă toți fac ce văd acasă. Dacă se culcă târziu este pentru că parinții se duc târziu la somn. Indicat ar fi ca înainte cu o oră de a de culca să nu aibă acces la televizor, telefon sau tabletă și nici să nu facă sport.

Cristina Anghel, medic specialist psihiatrie pediatrică: “Un copil până în 12 luni ar trebui să doarmă între 12 și 16 ore, între 1 și 3 ani între 12 și 14 ore. Între 3 și 5 ani ar trebui să doarmă cel putin 9 ore, cel mult 11, iar între 6 și 12 ani ar trebui să doamă între 8 și 10 ore. Cum ne dăm seama care este un somn normal și de calitate pentru copil? Ne uităm la nivelul de funcționare al copilului. Un copil care se concentrează bine, un copil care crește bine este unul care doarme un număr suficient de ore.”

Somnul insuficient scade imunitatea copilului!

1 din 10 copii de la noi din țară este în pericol să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului.

Mihaela Oros, medic primar pediatru, competență în somnologie: “Un copil care nu doarme suficient este mai nervos, nu neapărat somnolent, este iritabil, poate să dezvolte anxietate, depresie. Poate să manânce prea mult, sau poate să nu aibă apetitul corespunzător și asta să aibă un impact pe creșterea în greutate, pe starea generală și pe imunitate. Impactul pe termen lung poate duce la boli cardiovasculare.”

Studiile arată că în ziua de astăzi, copiii dorm în medie cu o oră mai puțin decât copiii de acum 30 de ani. Specialiștii spun că este foarte mult.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Screening auditiv pentru nou născuți!

    Articolul următor

    Acces mai bun la tratamente pentru copiii cu afecțiuni hematologice și oncologice

    Articole în trending