Se poate naște natural după cezariană?

Se poate naște natural după cezariană? Este întrebarea tot mai multor femei care doresc să nască natural al doilea copil. Specialiștii dau un răspuns categoric: se poate și chiar este încurajat acest lucru la nivel international.

Există naștere naturală după cezariană

Nașterea prin cezariană la cerere a devenit tot mai frecventă în România în ultimii ani. De cele mai multe ori, motivele invocate au legătură cu frica de durere sau teama legată de posibilele rupturi perineale la naștere.

Medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Radu Botezatu: “În absența contraindicațiilor specifice, la minim un an de la operația cezariană se poate obține o nouă sarcină și se poate încerca nașterea naturală. Fiecare caz este analizat individual, în funcție de experiența clinică a obstetricianului curant”.

Tot mai multe românce aleg să nască natural după cezariană

Acest tip de naștere poate să prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practică doar izolat în centrele universitare din țară. O statistică oficială încă nu există. Numărul celor care reușesc să nască natural după cezariană este de ordinul sutelor.

Medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Radu Botezatu: ”În spitalul Filantropia din București se încurajează și se practică de rutină acest tip de naștere. Spitalul este pregătit pentru intervenția de urgență în cazul complicațiilor. Gravidele trebuie să înțeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă. Plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina nașterea prin operație cezariană în cazul apariției suspiciunilor unor complicații poate fi luată uneori foarte rapid”.

3 factori de care se ține cont

Există mai mulți factori care trebuie analizați înainte ca medicul să recomande nașterea naturală după cezariană, însă cei mai importanți sunt:

1.Motivul și condițiile pentru care s-a efectuat prima cezariană

2. Modul de vindecare al cenzarianei anterioare. Contează foarte mult cum s-a vindecat operația de cezariană. În cazul în care a avut loc o infecție, există posibilitatea că cicatricea formată să nu fie suficient de solidă.

3. Vârsta gestațională la care s-a efectuat cezariana și felul inciziei. Ghidurile actuale contraindică travaliul pe uter cicatricial în cazul unei incizii uterine clasice (verticale) fiind cunoscut riscul crescut de ruptură uterină.

Avantajele nașterii naturale

Este dovedit științific faptul că riscul de complicații precum sângerări, infecții sau de tipul celor embolice este mult mai scăzut în cazul nașterii naturale în comparație cu cea prin cezariană. Nou-născutul va avea imunitatea mai bine dezvoltată și un risc mai scăzut de obezitate și boli astmatice în decursul vieții.

Medic specialist obstetrică ginecologie, dr. Radu Botezatu:. “Printre cele mai serioase se numără inserția anormală a viitoarei placente (pe zona cicatricială, placentă cu aderența anormală). Asta predispune la complicații severe hemoragice ce pot pune viața pacientei în pericol la o viitoare naștere. O altă complicație este ruptura uterină în cazul unui travaliu ulterior. Zona cicatricială este o porțiune cu rezistență scăzută a peretelui uterin, care poate pune atât viața mamei cât și a nou-născutului în pericol”.

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Femeia, care a făcut transplant medular, a fost externată

    Articolul următor

    CNAS primește mai mulți bani

    Articole în trending