În fiecare an, peste 10 mii de românce se îmbolnăvesc de cancer la sân. Autoritățile au anunțat că de la jumătatea anului viitor cel puțin 30 de mii de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani vor beneficia de un program de screening.
Subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, dr Tiberius Brădăţan: “A demarat proiectul de implementare a screeningului pentru cancer de sân, cred că sunt cam două luni. Avem o finanţare asigurată. Acest proiect are două etape. O primă etapă este de implementare a proiectului şi beneficiarul acestui proiect este Institutul Oncologic ‘Prof. dr. Ion Chiricuţă’ din Cluj-Napoca. Valoarea totală a acestei prime etape este undeva la 4 milioane de euro. (…) Etapa a doua, primul trimestru 2019, pentru lansarea de apel, iar trimestrul doi 2019 pentru demarare. Demararea etapei a doua presupune şi începerea screeningului”
10 000 de noi cazuri de cancer mamar
În fiecare an, în România, sunt depistate aproape 10.000 de cazuri noi de cancer mamar.
Medic primar oncologie, dr. Cătălin Costovici: ”Nu se știe din ce cauză apare cancerul mamar, însă este pe locul 1 ca incidență la femei și pe locul doi după cancerul pulmonar. Mortalitatea din cancer mamar este de 34% în România, față de 26% în țările din Vestul Europei”.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 72 de luni. Serviciile medicale sunt acoperite din fonduri europene. Practic, femeile vor beneficia de consult primar, mamografia sau ecografia de sân, examenul histopatologic și excizia locală a eventualelor tumori.
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia: ”Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și puțin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1.000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul acesta. Noi am consultat 1.120 de femei și, după mamografii, ecografii, biopsii și operații, avem trei suspiciuni de cancer”.
Screening gratuit pentru cancerul de sân
Cea de-a V- a ediție a campaniei ”Nu am făcut destul”, inițiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, arată că 55% dintre femei nu au efectuat niciodată un control la sâni, 56% nu a efectuat vreo mamografie mamară, iar 42% dintre femei nu și-au făcut vreodată vreo autopalpare.
Campania s-a derulat între 13 octombrie – 25 noiembrie. 1.218 de femei din 12 sate din cinci județe din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrița Năsăud, Alba) au beneficiat de următoarele investigații gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG. Examinările au fost făcute cu ajutorul unor medici specialiști, al unor medici rezidenți, al unor farmaciști și al studenților din Organizația Studenților Mediciniști Cluj.