România distruge anual 100 de mii de litri de plasmă

România distruge anual 100 de mii de litri de plasmă. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Grasu, spune că este păcat că distrugem și pe deasupra mai și plătim zece euro pentru fiecare litru plasmă distrus.

De ce nu folosim plasma?

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Cristian Grasu: “Ce ne interesează în mod special este faptul că noi distrugem plasmă în fiecare an, multă. Că o distrugem este păcat, că mai şi plătim zece euro pe fiecare litru plasmă distrus este deja o problemă care ne pune în situaţia de gândi o metodă eficientă de a câştiga ceva din treaba aceasta. Adică, dacă am folosi această plasmă, în loc să o distrugem dintr-o dată, am economisi zece euro la fiecare litru de plasmă distrus şi înţeleg că sunt aproape 100.000 de litri care se aruncă şi se distrug. La nivel naţional, rapoartele noastre arată între 72.000 şi 100.000 de litri pe an. Facturi de distrugere de plasmă”.

Specialiștii spun însă că estimarea făcută de  Ministerul Sănătății nu este aproape de adevăr. Potrivit acestora, cifra este mult mai mare și au promis reale.

România distruge anual 100 de mii de litri de plasmă

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București, dr. Doina Goşa: “Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti nu rebutează plasmă. 100.000 de litri de plasmă pe an înseamnă 400.000 de prize. 400.000 de prize este colecta naţională. (…) Noi facem 20.000 de litri de plasmă pe an.”

Plasma este lichidul organic în care acționează celulele sanguine, care constituie până la 60% din volumul sângelui și care este un element crucial pentru hidratarea pacienților cu arsuri. Plasma este vitală pentru persoanelor cu deficiențe imunologice sau pentru tratamentul a diverse alte afecțiuni, cum ar fi bolile reumatice, meningita, astmul sau infertilitatea. Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare a solicitat Ministerului Sănătății adoptarea în regim de urgenţă a cadrului legislativ pentru înfiinţarea şi funcţionarea de centre pentru colectarea plasmei în vederea obţinerii produselor de acest tip.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Mai multe complexe, rezolvate într-o operație

Articolul următor

Scleroza multiplă afectează tot mai mulți copii

Articole în trending