România așteaptă precizările EMA înainte de a începe imunizarea cu serul Johnson&Johnson, spune președintele CNCAV. Primele 60 de mii de doze au intrat în această dimineață în țara noastră chiar dacă compania producătoare a anunțat că sistează livrările în Europa.

Serul de la Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză

Decizia autorităților vine după ce FDA a solicitat  suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi, cu siguranţă, dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă. (…) Cred că săptămâna aceasta, din moment ce FDA recomandă acest lucru, sigur Agenţia Europeană a Medicamentului va face o precizare, mai ales că în Europa nu s-au folosit încă aceste vaccinuri. Tocmai de aceea este importantă experienţa acumulată până la acest moment în Statele Unite, unde sunt aproape 7 milioane de doze deja utilizate. Însă frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atâta timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens.”

România așteaptă precizările EMA înainte de a începe imunizarea cu serul Johnson&Johnson

La noi în țară acest ser ar urma să fie folosit în mediul rural prin intermediul centrelor mobile. Asta pentru că se face într-o singură doză și poate fi respectat și lanțul de frig. Medicul militar a precizat că o eventuală amânare a începerii vaccinării cu Johnson&Johnson nu va însemna şi o întârziere a debutului campaniei de imunizare din mediul rural.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Putem să folosim un alt tip de vaccin atâta timp cât putem îndeplini condiţiile de lanţ de frig. Nu cred că va avea un impact asupra continuităţii campaniei de vaccinare. Întotdeauna pe primul loc rămâne siguranţa beneficiarilor şi, cu siguranţă, dacă Agenţia Europeană a Medicamentului va face aceste recomandări, evident că vom ţine cont de ele ca întotdeauna. ”