România are numai 14 experți fizicieni pentru radioterapie

România are numai 14 experți fizicieni pentru radioterapie. Din acest motiv listele de așteptare pentru bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie se întind uneori pe luni de zile. Numai la Institutul Oncologic din București ar fi nevoie de 3 astfel de experți.

Problema de la Institutul Oncologic, rezolvată partial

Managerii spitalelor se plâng de faptul că nu au fizicieni pentru a putea face radioterapie. Nimeni nu vrea să mai vină în spitalele de stat pentru că salariile sunt mult prea mici. Un astfel de expert câștigă ân jur de 3 000 de lei, în timp ce la un spital privat ar lua și 2 000 de euro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “14 de acest nivel la nivel național. Ne-ar trebui 3 în acest spital, dar nu neapărat angajați. Este suficient și contractul de colaborare. (…) Problema este că nu sunt experții fizicieni care să supervizeze activitatea celorlalte.  Nu neapărat fizicianul trebuie să fie angajat, că se clama la un moment dat că sunt salariile mici la fizicieni. Există posibilitatea întocmirii unui contract de prestări. Dar, să sperăm că îi vom găsi.”

România are numai 14 experți fizicieni pentru radioterapie

Ministrul Sănătății a fost la Institutul Oncologic din București să vadă care este situația. Săptămâna trecută personalul de la radiologie a ieșit în fața spitalului spunând că din aprilie secția de radioterapie se va închide. CNCAN  a sistat autorizația de funcționare a unuia dintre aparate. Acesta este vechi de 17 ani. În acest moment, mai funcționează 2 dintre aparate, iar unul nou așteaptă să fie pus în funțiune.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Nu aș acuza în mod deosebit CNACAN-ul. Aceasta este o instituție serioasă, care a cerut rezolvarea unor probleme. Problemele nu s-au rezolvat și prin urmare autorizația nu a fost primită. (…) Conducerea Institutului Oncologic nu se schimbă în acest moment, dar categoric trebuie să dovedească că se realizează indicatorii, că pacienții vor fi tratați în condiții de siguranță. Cred că aici este vorba și de o lipsă de comunicare între management și corpul medical. Sperăm că o vor rezolva cât de curând.”

Sunt speranțe ca până la sfârșitul lunii aprilie noul accelerator de la Insititutul OIncologic să fie pus în funcțiune. Asta dacă se vor găsi soluții și pentru experții fizicieni.

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Protest pentru pacienți la Institutul Oncologic din București

    Articolul următor

    Se operează din nou la Marius Nasta

    Articole în trending