Rivaroxaban și Aspirina, recomandate la pacienții cu risc de infarct. Noile ghiduri alea  Societății Europene de Cardiologie recomandă această asociere pentru tratamentul celor care au risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral și deces cauzate de sindroamele coronariene cronice.

Și pacienții cu diabet pot fi tratați

Societatea Europeană de Cardiologie a publicat noi ghiduri de practică clinică cu privire la tratamentul diabetului și „sindroamelor coronariene cronice”. Acestea înlocuiesc recomandările din 2013 privind tratamentul bolii arteriale coronariene stabile. Noile ghiduri recomandă ca tratamentul cu Rivaroxaban în doză vasculară (2,5 mg de două ori pe zi) plus aspirină în doză mică o dată pe zi să fie luat în considerare pentru tratamentul pacienților cu sindroame coronariene cronice. Este vorba numai de pacienții cu risc crescut de evenimente cardiovasculare și risc redus de sângerare.

Un alt nou ghid comun al Societății Europene de Cardiologie și al Socientății Europene de Diabet include o astfel de recomandare pentru această schemă terapeutică la pacienții cu diabet și boală arterială a membrelor inferioare.

Rivaroxaban și Aspirina, recomandate la pacienții cu risc de infarct

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Prof. Dr. Dragoş Vinereanu: „În România, mortalitatea prin boală cardiovasculară este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer. Speranța medie de viață este mai mică cu 10 ani față de media Uniunii Europene. Rezultatele studiului COMPASS sunt relevante pentru România, prin cei 423 de pacienţi urmăriți în 19 centre din țară. Includerea acestei opțiuni terapeutice în Ghidul Societății Europene de Cardiologie pentru boala coronariană cronică, cu recomandare de clasă IIa, reprezintă recunoașterea eficacității în reducerea evenimentelor cardiovasculare majore, inclusiv a mortalității, precum și faptul că acest nou regim terapeutic  este o medicație utilă în lupta cu boala cardiacă ischemică.”

Noile ghiduri includ, de asemenea, o modificare a terminologiei din boală arterială coronariană stabilă în sindroame coronariene cronice. Modificarea reflectă realitatea reprezentată de faptul că acești pacienți prezintă un risc continuu de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Situația patologică subiacentă de boală arterială coronariană, respectiv acumularea de plăci aterosclerotice, este un proces dinamic care poate conduce la evenimente trombotice care pun în pericol viața, inclusiv accidente vasculare cerebrale și infarcte miocardice. Aceasta continuă să fie principala cauză de deces la nivel mondial.

Noile ghiduri subliniază rolul crucial al comportamentelor legate de un stil de viață sănătoasă, al medicației și al altor acțiuni preventive în reducerea riscului evenimentelor cardiovasculare și a mortalității.