Rezultatele finale ale vaccinului contra Covid-19 arată o eficacitate de 95%. Potrivit Pfizer, compania producătoare, singurul efect advers a fost resimțit doar de 3,7% dintre cei vaccinați.

Compania va aplica pentru autorizarea de urgență

Potrivit reprezentanților companiei au fost terminate cele 2 luni necesare pentru statisticile de siguranță ale vaccinului. În următoarele zile va aplica pentru autorizarea de urgență îm SUA. Pfizer afirmă că eficacitatea vaccinului este aceeași indiferent de vârstă și că nu există efecte secundare majore. Eficacitatea la adulții peste 65 de ani, cu risc mare din cauza noului coronavirus, a fost de peste 94%. Această analiză finală vine după ce în urmă cu o săptămână reprezentanții companiei spuneau că vaccinul dezvoltate de ei are o eficacitate de peste 90 de procente.

Rezultatele finale ale vaccinului contra Covid-19 arată o eficacitate de 95%

Pentru studiul vaccinului au fost 43 de mii de voluntari. Dintre aceștia 162 de persoane au primit placebo, iar 8 au primit vaccinul anti-cronavirus. 10 persoane din cele 170 au făcut forme severe de COVID-19. Dintre cei 10, o singură persoană primise vaccinul. Cât despre efectele adverse, reprezentanții companiei producătoare spun că acesta a fost bine tolerat. Efectele secundare au fost în general ușoare sau moderate și au trecut repede. Singurul efect advers care a afectat peste 2% dintre cei vaccinați a fost oboseala, resimțită de 3,7% dintre recipienți după a doua doză a vaccinului. Persoanele în vârstă au raportat efecte adverse mai puține și mai ușoare decât ceilalți după vaccinare.

Compania Moderna, care dezvoltă un vaccin similar, a spus la începutul săptămânii că datele sale preliminare arată o eficacitate de cel puțin 94,5%.