Primul vaccin anti-COVID care ajunge la o eficiență de 90%. Anunțul a fost făcut de companiile producătoare care spun că până acum nu au fost raportate probleme de siguranță.

Vaccinul se află în faza a- III-a de testare

Vaccinul este dezvoltat de Pfizer şi BioNTech și a fost testat pe 43.500 de oameni în şase ţări. Aceștia au primit fie două doze de imunizant sau două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.  Nu au fost raportate probleme.

Președintele Pfizer, Albert Bourla: “Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19.”

Primul vaccin anti-COVID care ajunge la o eficiență de 90%

Potrivit BBC News, vaccinul folosește o abordare complet experimentală care implică injectarea unei părți din codul genetic al virusului, sau ARN, pentru a antrena sistemul imunitar. Studiile anterioare au arătat că vaccinul antrenează organismul pentru a produce atât anticorpi, cât și o altă parte a sistemului imunitar numită celule T pentru a combate coronavirusul. Cele 2 companii au anunțat că intenţionează să ceară ca vaccinul să fie aprobat de urgenţă până la sfârşitul acestei luni. Pfizer estimează că poate furniza 50 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an şi aproximativ 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul lui 2021. Până acum, aproximativ 12 vaccinuri se află în faza finală a testării, însă acesta este primul vaccin care dă rezultate.