Rezistenţa la antibiotice limitează opțiunile terapeutice. Potrivit specialiștilor, în acest moment sunt cel mult 2 antibiotice care au rămas active.

Utilizarea în exces a dus la această situație

Medicii spun că antibioticele sunt utilizate în exces și folosirea lor fără o indicație clară a dus la această situație.

Medic specialist boli infecțioase Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr Carol Davila”, dr. Valeriu Gheorghiță: “Astăzi vorbim despre bacterii multirezistente, bacterii cu rezistenţă extinsă sau chiar pan-rezistente. Care ar fi problema legată de rezistenţa la antibiotice? Aduce în primul rând o limitare a opţiunilor terapeutice. Practic, în momentul de faţă vorbim despre opţiuni care se regăsesc la unu sau două antibiotice rămase active. (…) Ce a condus la această problemă în momentul de faţă este utilizarea în exces sau fără o indicaţie clară a tratamentelor antibiotice pe scară largă atât în medicina umană, cât şi în medicina veterinară. Toate acestea au apărut pe fondul unor vulnerabilităţi sociale care ţin de educaţia medicală foarte precară, care ţin de scăderea ratei de vaccinare, care ţin de auto-prescrierea de medicamente, de antibiotice.”

Rezistenţa la antibiotice limitează opțiunile terapeutice

Mai mult, medicul vorbește despre medicina defecnsivă pe care a remarcat-o în rândul personalului medical.

Medic specialist boli infecțioase Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr Carol Davila”, dr. Valeriu Gheorghiță: “Şi în rândul personalului medical asistăm la o medicină defensivă, la probleme legate de insecuritatea şi nesiguranţa diagnosticului etiologic. Vorbim despre pacienţii extrem de gravi, extrem de complicaţi, cu un istoric terapeutic bogat în ceea ce priveşte tratamentele cu antibiotice, pacienţii din secţiile de terapie intensivă sau secţii chirurgicale.”