Sunt două categorii de asimptomatici COVID-19. Profesorul Alexandru Rafila spune că autoritățile de la București așteaptă un document cu poziția OMS referitoare la modul în care pot fi externați pacienții vindecați, dar care se negativează foarte greu.

Ce se întâmplă cu pacienții care se vindecă dar rămân pozitivi?

Specialistul a declarat la un post de televiziune că sunt două tipuri de pacienți asimptomatici: cei depistați întâmplător și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi o perioadă lungă de timp.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital. Unii dintre ei  rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp. Mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul.”

Sunt două categorii de asimptomatici COVID-19

În aceste zile, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății vor da recomandări astfel încât autoritățile să poată decide în ce condiții vor putea fi externate persoanele care se negativează greu.

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. (…) Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile. Cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare. Ministerul Sănătății decide cum este mai bine.”