Protezarea de șold se face minim invaziv și la noi

Protezarea de șold se face minim invaziv și la noi. Medicii români înlocuiesc intervențiile clasice pentru proteza de șold cu cele minim invazive. Pentru pacient asta înseamnă durere mai puțină și recuperare rapidă.

35.000 de români au nevoie de o proteză pentru șold

Peste 35.000 de români au nevoie de o proteză pentru șold, ca să poată merge din nou. Astea sunt estimările ortopezilor, pentru că statistici nu sunt prea multe. Conform Registrului Național de Endoprotezare, în 2018 s-au făcut doar 10.825 de intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației de șold. Sunt doar 55 de cazuri rezolvate la fiecare 100.000 de locuitori.

Medic primar ortoped la Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, dr. Robert Apostolescu: „Această tehnică minim invazivă permite o pierdere minimă de sânge pentru pacient și cea mai mare conservare posibilă a țesuturilor, deoarece practic nu este taiat nici un muschi , tendon sau ligament pe parcursul operației. Pentru pacient, tehnica este considerabil mai blândă cu părțile moi decât alte tehnici. O proteză de calitate, pozitionată corect de către chirurgul ortoped, poate avea o durată de de viață de până la 25 de ani., dacă sunt unele de calitate. Uneori însă, degradarea protezei nu poate fi evitată. Dacă se întâmplă acest lucru, e posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală de revizie a protezei de șold. Această procedură este mai complexă decât implantarea inițială, deoarece osul bazinului a fost deja afectat de proteza anterioară, iar de multe ori acesta devine subțire și fragil.”

Protezarea de șold se face minim invaziv și la noi

Nevoia de protezare apare în momentul în care cartilajul din articulația șoldului este distrus, iar femurul și osul bazinului ajung să se frece direct, provoacând dureri insuportabile pentru pacienți. Același lucru se întâmplă și la nivelul genunchilor, situație în care vorbim de gonartroză.

Majoritatea pacienților care suferă înlocuirea totală a șoldului au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani. Înlocuirea integrală a șoldului a fost efectuată cu succes la toate vârstele, de la adolescentul cu artrită juvenilă, până la vârstnicii cu artrită degenerativă.

Pacienții sunt acasă în 3 zile

Prin această nouă metodă pacientul este cel care suferă mai puțin. Practic, în 3 zile poate pleca acasă, iar la numai 24 de ore de la intervenție poate face mișcări naturale.

În intervențiile de protezare, atât la șold, cât și la genunchi este foarte importantă precizia și simetria. Anatomia șoldului trebuie să fie refacută în cel mai mic detaliu, pentru ca după intervenție niciun pacient să nu mai șchiopăteze și să aibă picioarele egale.

 

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Avem nevoie de celule stem hematopoietice!

    Articolul următor

    Teste de risc genetic pentru trombofilie la Spitalul Universitar

    Articole în trending