Premieră națională  în reconstrucţia mamară minim–invazivă. Medicii români au realizat  prima reconstrucție mamară prin tehnica pre-pectorală. Este o alternativă inovatoare, minim – invazivă a reconstrucției de sân cu implant.

Membranele biologice, vârful tehnologiei medicale

Intervenția inovatoare a fost făcută unei paciente de 51 de ani care suferise o operație de mastectomie. Specialiștii spun că această metodă nouă oferă pacientelor rezultate superioare, precum dureri diminuate, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută și rezultate estetice mai naturale.

Medic specialist chirurgie plastică și reconstructivă, membru al Boardului European de Chirurgie Plastică,  dr. Andreea Meruță: „Domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani. Totul prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puțin invazive și a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar. Oferă rezultate vizibil îmbunătățite – durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea mai ușoară, iar sânul are un aspect mult mai natural.”

Intervenția a durat 1 oră și 30 de minute. Pacienta are o evoluție postoperatorie favorabilă, fără dureri sau complicații ulterioare. Aceasta va urma o perioadă de recuperare de aproximativ 3 săptămâni, în care se va prezenta periodic la control.

Premieră națională  în reconstrucţia mamară minim–invazivă

Ca soluție de derm artificial, chirurgii au folosit o matrice dermică acelulară (ADM) din colagen porcin, o membrană performantă patentată, cu peste 20 de studii științifice deja publicate și peste 4000 de intervenții chirurgicale în întreaga Europă.

Institutul Sânului din Spitalul Monza, dr. Cristian Viișoreanu:  „Suntem mândri că am adus această procedură în România, la Institutul Sânului. Sperăm ca pacientele care au trecut prin operația de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală și să o vadă ca o investiție în calitatea vieții pe termen lung.”

În reconstrucția mamară clasică, implantul siliconic este plasat sub mușchiul pectoral, tehnică asociată în general cu dureri postoperatorii, edem pe perioadă îndelungată și un aspect mai artificial al sânului. Reconstrucția de sân pre-pectorală este o alternativă minim – invazivă care presupune inserarea deasupra muschiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat. Are rolul de a preveni complicațiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală și consistență dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacții imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului și asimilat de organism.