Premieră medicală naţională! Un bărbat de 48 de ani a beneficiat de terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale. Medicii de la Spitalul Militar din Capitală au apelat la această variantă ca singura opțiune într-o situaţie fără variantă chirurgicală.

Medicii i-au salvat viața

Pacientul se afla în evidenţa specialiştilor Secţiei Cardiologie I pentru boală coronariană severă – leziuni tricoronarene. Aceste leziuni au fost tratate iniţial prin revascularizaţie percutană (incompletă datorită particularităţilor anatomice) şi fără soluţie chirurgicală. Datorită afectării ischemice, cordul pacientului are o suferinţă gravă, fiind dilatat, cu o capacitate redusă de a pompa sângele. Potrivit medicului Silviu Ionel Dumitrescu această afecțiune a determinat o formă de insuficienţă cardiacă avansată, pentru care pacientul a fost spitalizat de mai multe ori.

Cu ajutorul ecocardiografiei tridimensionale, realizate în timp real şi a unui software bazat pe soluţii de inteligenţă artificială, medicul curant a evaluat, în repaus, atât parametrii de structură şi funcţie ai ventriculului stâng, cât şi analiza deformării miocardice punând în evidenţă diferenţele regionale.

Premieră medicală naţională!

Reprezentanții Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”:  “Ulterior, prin ecocardiografia de efort, repetarea analizei deformării miocardice, a permis evaluarea cantitativă a suferinţei ischemice a segmentelor miocardice, comparaţia cu datele de repaus indicând precis zonele cele mai afectate. Parcurgerea acestui proces de evaluare a performanţei cardiace a permis identificarea, cu acurateţe, a trei segmente aflate în suferinţă, la nivelul cărora s-a iniţiat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale, administrându-se primele 900 de impulsuri”.

Tratamentul va fi repetat în decursul următoarelor două luni. Medicul va reevalua periodic pacientul atât prin prisma statusului funcţional cât şi a parametrilor paraclinici. Echipa medicală care a realizat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporal, este formată din lt. col. dr. Silviu Ionel DUMITRESCU, cpt. dr. Raluca POPESCU şi dr. Ileana HĂNŢULIE și a fost coordonată de col. dr. Romi BOLOHAN.