Plasmă umană, colectată în două centre pilot. Premiera pentru țara noastră a fost anunțată de ministrul sănătății. Sorina Pintea spune că în acest fel vor fi evitate crizele de imunoglobulină.

Se va construi banca de sânge și plasmă

Din plasma umană se face imunoglobulina. Acest medicament este vital pentru pacienții cu boli rare. Plasma va fi colectată în două centre pilot, care vor fi replicate ulterior în țară. Mai mult, Sorina Pintea spune că România va putea construi o bancă de sânge, plasmă, sânge şi produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Hotărârea de Guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă, sânge şi produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat. Probabil că în următoarea şedinţă de Guvern această Hotărâre va fi aprobată. Asta înseamnă, practic, că s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât ea să poată fi fracţionată şi să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă necesare pacienţilor. Îmi este greu să vă dau termene, aşa cum vă spuneam e un proiect estimat la 854 de milioane, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Naţională de Prognoză.”

Plasmă umană, colectată în două centre pilot

Sorina Pintea spune că evaluarea Ministerului Sănătății arată că România pierde 1208,5 litri de plasmă pe an, fiind un consum foarte mare în spitale. Totul se întâmplă din lipsă de spațiu și neutilizare în perioada de valabilitate.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Aș spune că nu am fi foarte departe de demararea unei acțiuni prin care România va putea folosi plasma, lucru pe care acum nu îl face. În 2017-2018, pacienții cu imunodeficiență primară au suferit din cauza lipsei imunoglobulinei, tratament care îi ține în viață. (…) Chiar dacă am rezolvat această problemă temporar, este normal să avem soluții pe termen mediu și lung.”

Avem imunoglobulină pentru maximum 4 luni

Potrivit directorului Unifarm, Adrian Ionel, imunoglobulina pe care o avem ajunge pentru 3-4 luni. În acest moment, întreaga cantitate este importată. Și asta pentru că la noi nu se poate produce acest medicament.

Directorul Unifarm, Adrian Ionel: “Ceea ce avem în acest moment ajunge pentru circa 3-4 luni de zile, dar contractele sunt pentru aprovizionare constantă, fermă, lunară și nu trebuie să ne îngrijorăm pe acest subiect. (…)  Este un act de sfidare de către unii producători, producători pe care consiliul concurenței îi investighează. Chiar și în acest moment pentru constituirea unui cartel și a unei blocade împotriva României privind aprovizionarea cu imunoglobuline. Faptul că nu se află la această masă confirmă o dată în plus dezinteresul pentru pacienții din România și strictul interes comercial al acestor producători.”

8 000 de pacienți cu boli rare au fost grav afectați de lipsa medicamentelor vitale. În vară, ei au lansat campania de conștientizare “Pacient, caut donator! De plasmă!”. În acest fel încearcă să atragă atenția că nu pot trăi fără medicamentele derivate din plasma umană.