Peste o treime dintre români au o boală cronică. Specialiștii spun că, din păcate, pacienții cu astfel de afecțiuni continuă să fie tratați prin protocoale de tratament generalizat.

Copiii, din ce în ce mai afectați de bolile cronice

Medicii atrag atenția că în România tratamentele pentru bolile cronice sunt adresate ușurării sau suprimării simptomelor asociate acestor boli și aproape niciodată nu au în vedere identificarea cauzelor. La nivel internațional deja se lucrează cu tratamente personalizate care au la bază analize clare și exacte, care arată caracterul invidual al problemei.

Șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie, dr. Gabriela Ion: “Trebuie să ținem cont de particularitățile fiecărui individ. Să pornim mereu de la rezultatele unor analize relevante pentru problemele apărute și care ne arată la nivel celular ce probleme există. Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentație, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. De aici se poate crea baza unei consultații pentru a putea oferi un tratament care să restabilească echilibrul în organism.”

Peste o treime dintre români au o boală cronică

Dacă înainte se considera că boala cronică este apanajul vârstei înaintate, în prezent procentul ridicat de boli cronice în pediatrie e îngrijorător.

Șef de lucrări UMF “Carol Davila” București, medic primar pediatrie, dr. Gabriela Ion: “Procentul ridicat de boli cronice în pediatrie e îngrijorător, ceea ce ne obligă să investigăm cauzele. În prezent obezitatea reprezintă principala cauză generatoare de boală cronică, mai ales în pediatrie. Începe în primii 2 ani de viață, legată de  alimentația mamei din timpul sarcinii, nașterea prin cezariană, perioada de alăptare etc. Obezitatea nu este o problemă de estetică, să nu ne lăsăm păcăliți, ci este generatoare de boli importante și care afectează stilul de viață: diabet, boli cardiovasculare, boli reumatismale, tulburări de ciclu la adolescente, tulburări de fertilitate și multe altele.”

Studiile au arătat că esențial pentru instalarea și cronicizarea bolii sunt factorii epigenetici: infecții, alimentație, stres, sedentarism, factori psihologici. Medicina secolului 21 nu se mai bazează pe scheme de protocoale generale, ci pe medicina personalizată. Pentru a afla tot ce este nou în domeniu sau tratament de ultimă generație, specialiștii au dezvoltat platforma Testedebine.