Peste 30% dintre pacienții cu COVID spitalizați sunt în secțiile ATI. Declarația a fost făcută de profesorul în boli infecțioase, Victoria Aramă. Medicul spune că, din păcate, mortalitatea celor internați în secțiile de terapie intensivă variază între 40 și 80%.
După vindecare rămân simptome multe luni
Prof. dr. Victoria Aramă susține că timpul mediul între debutul bolii și apariția dispneei variază între 5 și 8 zile, iar cel între debutul bolii și apariția insuficienței respiratorii acute variază între 8 și 12 zile
Profesor universitar Boli Infecțioase I, Institut Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Victoria Aramă: “Există un moment critic în evoluția bolii. Respectiv ziua 10 de la debut, în care furtuna de citokine este maximă. Acela este momentul în care poate evolua către forme critice, cu insuficiență respiratorie acută. Timpul mediu între debutul bolii și internarea în ATI este tot între 10- 12 zile. Complicațiile infecției SARS-CoV-2: pe lângă cele respiratorii, există și complicații cardiace. La Matei Balș am avut un deces subit la un bărbat de 60 de ani fără patologie cardiacă cunoscută. Complicații tromboebolice (tromboembolism pulmonar, AVC-uri, accidente tromboembolice cu alte localizări). De asemenea, sunt și complicațiile spitalizării prelungite cu suprainfecții bacteriene, afectare hepatică, leziuni renale acute.”
Peste 30% dintre pacienții cu COVID spitalizați sunt în secțiile ATI
Medicul spune că nu există simptome unice pentru infecția cu SARS-CoV-2 și din acest motiv specialiștii se tem de începerea sezonului gripal.
Profesor universitar Boli Infecțioase I, Institut Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Victoria Aramă: “Perioada de incubație variază între 1 și 14 zile, media fiind în jurul a 4-5 zile, 97,5% dintre pacienți dezvoltă simptome în primele 12 zile. Forma clinică a infecției poate varia de la asimptomatică la severă sau chiar critică. Nu există simptome unice pentru infecția cu SARS-CoV-2 și de aceea ne este teamă de începerea sezonului gripal, deoarece aceste două infecții, din punct de vedere clinic, sunt foarte asemănătoare și vor fi destul de greu de diferențiat din punct de vedere clinic. Vom avea nevoie de teste rapide de diagnostic care să poată diferenția gripa de COVID-19. Acest lucru este important deoarece s-a demonstrat că dacă o persoană face, concomitent, coinfecție cu gripă și cu virusul SARS-CoV-2, riscul de deces se va dubla. Iar dacă este vorba de o persoană din categoriile predispuse la forme severe, riscul de deces va fi mult mai mare de dublu. De aceea, diagnosticul clinic trebuie întotdeauna confirmat prin teste de laborator, iar pentru a diagnostica infecția în faza acută avem nevoie de teste care să evidențieze fie ARN-ul viral, fie antigenele virale.”
De asemenea, prof. Aramă atrage atenția că rămân simptome restante pe perioade de săptămâni sau luni de la vindecare. Este vorba despre astenie fizică, dureri toracice, cefalee, palpitații, parestezii, dificultăți de respirație, depresie sau anxietate