Pandemia a afectat puternic accesul la tratament al pacienților cu hepatite virale. Reprezentanții acestor pacienți atrag atenția că este nevoie de informare și screening pentru ca numărul celor cu hepatită să nu explodeze în următorii ani.
Doar o treime dintre pacienții posibili au accesat schemele de tratament
APAH-RO arată că lucrurile s-au întâmplat în două faze. În prima fază a scăzut numărul celor testați și diagnosticați, iar în a doua numărul românilor înscriși pentru tratament. În programul destinat pacienților cu hepatită C, doar o treime din cei peste 17.500 de pacienți posibili au accesat schemele de tratament existente. Autoritățile au prelungit programului până la sfârșitul lunii martie.
Medic primar gastroenterolog Institutul Clinic Fundeni, dr Liana Gheorghe: “Perioada de pandemie a avut ca efect încetinirea sau stoparea principalelor programe destinate bolilor transmisibile cum este și hepatita. Asta a condus la consecințe dramatice în toate țările din lume. De exemplu, România rămâne fruntașă în Europa în ceea ce privește numărul pacienților cu ciroză, dar și al deceselor cauzate de ciroză. De asemenea, succesul programului fără interferon destinat pacienților cu hepatita C a scăzut considerabil. La 1 ianuarie 2021, doar 35% din actualul contract fusese acoperit. De aceea, testarea, diagnosticarea și intrarea pe tratament reprezintă un proces ce trebuie reluat în țara noastră pentru a lupta eficient împotriva hepatitelor virale. Mesajul nostru, al specialiștilor, către pacienți este de a se prezenta fără teamă la medic. Iar către autorități de a asigura acces universal, simplificat și nediscriminatoriu la tratament, dar și o finanțare corespunzătoare.”
Pandemia a afectat puternic accesul la tratament al pacienților cu hepatite virale
Reprezentanții pacienților spun că autoritățile trebuie să își concentreze atenția pe trei direcții.
Președinte APAH-RO, Marinela Debu: “În opinia noastră, trebuie să ne concentrăm eforturile pe trei direcții: îmbunătățirea procesului de testare, asigurarea accesului la tratament și alinierea României la cele mai noi scheme de tratament. În privința testării există mai multe soluții pe care este necesar să insistăm. Campaniile publice și/ sau private, dar mai ales diagnosticarea cu ajutorul medicilor de familie. Legat de accesul la tratament, principala îngrijorare privește programul cu interferon free pentru pacienții cu hepatită virală C. Apelul nostru către autorități este să nu există întreruperi între contractele cost-volum-rezultat, așa cum s-a întâmplat anii trecuți. Fie că se prelungește actualul contract, fie că autoritățile vor semna altul în cel mai scurt timp, asigurarea continuității trebuie să fie un obiectiv prioritar. Cea de-a treia direcție, dar nu ultima, pe care o susținem are în vedere folosirea celor mai noi molecule în tratamentul pacienților cu hepatită virală C prin trecerea la medicamentele de ultimă generație, pangenotipice o dată cu noul contract.”