“Pacienții nu trebuie să completeze veniturile medicilor”. Este declarația ministrului sănătății care spune că medicii nu au de ce să se simtă ofensați de inițiativa “pacientul sub acoperire”. Sorina Pintea susține că nu este o “vânătoare de vrăjitoare”, ci o acţiune menită să determine respectarea legii.
Nu se mai poate vorbi de condiționarea actului medical
Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că înainte de a lua decizia să trimită pacienți sub acoperire în spitale s-a consultat cu corpul medical. Nu a simțit nici un fel de ostilitate.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Nu am simțit ostilitate, cum de altfel, nu am simțit ostilitate la 90 la sută dintre medicii cu care am povestit și cu care am discutat acest lucru. Vă imaginați că în momentul în care ministrul sănătății ia o decizie adaptată strategiei anticorupție nu o face fără să discute cu corpul medical. Am avut aceste discuții și am spus-o foarte clar: nu este o vânâtoare de vrăjitoare. Nu terorizăm pe nimeni. Pur și simplu vrem să se respecte legea. Suntem sistemul public de sănătate, în care statul român investește. Anul trecut majorarea salarială, anul acesta dotarea cu echipamente medicale. Nu cred că mai putem vorbi despre condiționarea directă sau indirectă a actului medical”.
“Pacienții nu trebuie să completeze veniturile medicilor”
Sorina Pintea are un sfat și pentru pacienții care vor și insistă să își arate recunoștința față de personalul medical.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Pot să își arate recunoștința după ce se prestează actul medical. Sunt momente sau lucruri pe care nu le poți schimba. Dar eu sper să schimbă, mentalități. Salariile persoanlului medical au ajuns la un nivel decent, astfel încât nu mai este nevoie ca pacienții să le completeze veniturile”.
De 3 săptămâni, unitățile sanitare sunt vizitate de pacienți falși care au rolul de a-i demasca pe cei care cer bani. Inițiativa ministrului sănătății a stârnit controverse și este puternic condamnată de sindicatele din sănătate și de colegiul medicilor.
5 pacienţi sub acoperire au mers până acum în spitalele de stat. După fiecare acţiune, pacienţii au întocmit un raport, iar spitalele în care lucrează cei care au pretins șpaga au fost inștiințate pentru a lua măsuri. O infirmieră şi-a dat demisia după ce a fost demascată.