Migrena nu e doar o durere de cap! Neurologii atrag atenția că nu ar trebui să trecem prea ușor peste durerile de cap repetate și ar trebui să mergem la medic. Afectează unul din șase oameni și este una dintre principalele cauze de dizabilitate la persoanele sub 50 de ani. Este mai răspândită decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc.
Cele mai afectate sunt femeile tinere
Migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Nu e doar o durere de cap, este prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani, spun specialiștii. Este o boală caracterizată prin durere severă a capului, tulburări cognitive, greață, vărsături, amețeli, vertij și sensibilitate la lumină, sunet și atingere. De asemenea, deseori este asociată cu alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică.
Medic neurolog, dr. Dan Mitrea: ”Durerea de cap este un simptom. Prin urmare poate să fie semnalul unei afecțiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica și prezența unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier. Acesta poate să provoace AVC.”
Migrena nu e doar o durere de cap!
Medicii spun că din păcate migrena nu poate fi vindecată, însă poată fi ținută sub control. Tulburările legate de migrene și cefalee sunt pe locul 9 în lista afecțiunilor care provoacă moarte și dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME). Același studiu arată că 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilități din cauza durerilor de cap. Specialiștii spun că este mai răspândită decât diabetul, epilepsia și astmul la un loc. Migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbați. Începe adesea la pubertate și îi afectează cel mai mult pe cei cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, dar poate afecta și copii.
Când poate apărea o migrenă?
O astfel de criză poate ține și 5 zile, timp în care cei mai mulți dintre pacienți nu se pot ridica din pat. Factorii de risc sunt multiplii, spun specialiștii. De la stres până la alimentație, poluare și chiar moștenirea genetică. Migrena poate apărea și în cazurile de modificări în ritmul somnului, atât lipsa cât și somnul excesiv. Cele mai frecvente sunt factorii trigger. Dintre aceștia cei mai cunoscuți sunt foamea sau mesele insuficiente. Din acest motiv, spun specialiștii, tinerii care sunt afectați de migrene nu ar trebui să sară peste micul dejun.