Obezitatea infantilă, un ucigaș tăcut. Specialiștii spun că numărul copiilor afectați de obezitate, în România, va crește la aproape 500.000 până în 2030.

Părinții nu înțeleg gravitatea acestei afecțiuni

Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015. Acesta arată că la toate grupele de vârstă studiate,  7, 8 și 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate este de peste 25% . Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are această problemă.

Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Mihaela Posea: “În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen. Consideră ca au un copil <mai bine făcut> sau <mai pufos>, a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea. Pe principiul <lasă, mamă, că te înalți tu și nu o să mai fii așa de pufos>. Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate.”

Obezitatea infantilă, un ucigaș tăcut

Comorbidități precum diabetul de tip ll și boala ficatului gras, care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate la copiii cu obezitate. Aceștia prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. Evaluarea și monitorizarea acestor comorbidități este parte a planului de tratament. Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă. La fel ca în cazul oricărei afecțiuni medicale, prevenirea obezităţii este mult mai uşoară decât tratarea sa. Alegerea alimentelor sănătoase este esențială în etapele de sugar și copil mici, deoarece formarea preferințelor culinare are loc timpuriu. Pe lângă dieta echilibrată, specialiștii recomandă odihnă suficientă, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și practicarea regulată a activităților fizice (minim o oră zilnic).