Nu se pot fabrica medicamente și vaccinuri de ultimă generație în țară. Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente atrage atenția că în România este împosibil acest lucru mai devreme de 3 ani.

Fabricile din România au de recuperat un regres tehnologic

Reprezentanții PRIMER spun că medicamentele de ultimă generație ar putea fi fabricate la noi numai dacă autoritățile se implică.

Directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian: “Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia, care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiţii în acest domeniu, iar astfel s-a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse, dar şi în formarea de personal calificat.”

Nu se pot fabrica medicamente și vaccinuri de ultimă generație în țară

De asemenea, reprezentanții producătorilor industriali de medicamente afirmă că fabricile din țara noastră au de recuperat un regres tehnologic de peste 10 ani.

Directorul executiv PRIMER, Dragoş Damian: “Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital, precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri.(…) PRIMER solicită premierului Florin Cîţu crearea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucţia industriei farmaceutice din România.”