Nu luați medicamente pentru a preveni posibilele reacții adverse la vaccinul anti-COVID. Recomandarea vine din partea medicului infecționist Valeriu Gheorghiță. Până acum, în România, au fost raportate 2 489 reacţii adverse post vaccinale comune şi minore.
Au fost raportate 2 489 de reacții adverse post vaccinale
De la începutul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus au fost raportate 2 489 reacţii adverse comune şi minore. Dintre acestea 530 au fost reacţii de tip local şi 1.959 reacţii generale.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “21% au fost reacții adverse exclusiv locale, 74% au fost reacții adverse generale și locale și 5% au fost reacții adverse exclusiv generale. Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reacții adverse cele mai frecvente manifestări de reacții adverse post vaccinale indezirabile au fost de tipul: 53% durere, tumefacție, erupție cutanată la locul de administrare, stare de oboseală, febră și frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee. 33% dureri musculare sau articulare, 12% au raportat reacții de tip gastro-intestinal. 11% stare de anxietate, 5% eurpții cutanate, 5% limfadenopatii, 4% reacții alergice, 3% furnicături la nivelul feței sau a membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au înregistrat cazuri de șoc anafilactic. Atenție: o persoană poate avea mai multe tipuri de reacții adverse raportate și de aceea suma procentelor este mai mare de 100.”
Nu luați medicamente pentru a preveni posibilele reacții adverse la vaccinul anti-COVID
Medicul atrage atenția că nu este recomandat administrarea de medicamente pentru a preveni reacțiile post vaccinale.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă: “Nu recomandăm prevenirea acestor reacții adverse prin a urma anumite tipuri de tratament. În cazul în care persoana respectivă înregistrează febră, disconfort local atunci se poate individual recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic. Dar în nici un caz nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse.(…) Într-adevăr după doza de rapel este cunoscut faptul că organismul este mai reactogen. De ce? Pentru că după prima doză apare activarea răspunsului imun și în momentul în care persoane este vaccinată cu doza de rapel practic organismul având un nivel al anticorpilor preformați va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică.Lucru care se traduce din punct de vedere clinic printr-o reacție mai mare atât la nivel local cât și la nivel general. Dar sunt reacții adverse comune, sunt reacții adverse anticipate, cunoscute. Este un fenoment care se regăsește la toate tipurile de vaccinuri care se administrează cu rapel.”
Sursa foto: Guvernul Romaniei