Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în România

Noua tulpină de coronavirus a ajuns și în România. Medicii confirmă primul caz de infectare cu o mutație a virusului SARS-CoV-2 la o tânără care spune că nu a călătorit în Marea Britanie.

Pacienta are simptomatologie ușoară

Tânăra de 27 de ani este din Giurgiu și a ajuns la Camera de Gardă a Institutului Matei Balș pe 3 ianuarie. Potrivit medicilor, a venit la spital cu suspiciune de infecție având simptomatologie ușoară. La testul PCR s-au observat niște mutații și medicii au decis să trimită mai departe pentru secvențiere. Astăzi rezultatul a arătat că este vorba despre infectare cu tulpina care circulă în Marea Britanie. Din fericire, tânăra are simptome ușoare și nu se află internată.

Comunicat de presă Ministerul Sănătății: “Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja.”

Femeia spune că nu a călătorit în Marea Britanie, iar reprezentanții DSP fac o anchetă  epidemiologică mai amănunțită pentru a se vedea de la cine ar fi putut lua și cui ar fi putut să transmită virusul. A mai fost, săptămâna trecută, o suspiciune de infectare cu noua tulpină la un alt pacient, dar probele de laborator nu au confirmat-o. Potrivit specialiștilor, tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă decât cea originală, dar nu produce o formă mai gravă a bolii.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Vaccinul Pfizer/BioNTech ar neutraliza și noile variante ale SARS-CoV-2

    Articolul următor

    6 simptome banale care pot indica boli grave gastroenterologice

    Articole în trending