Moleculele inovative aprobate ajung greu la pacienți

Moleculele inovative aprobate ajung greu la pacienți. Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu, spune că încă avem pacienți care așteaptă să aibă acces la aceste produse inovative.

5 molecule noi așteaptă să intre pe piață

Vorbim de 5 molecule, care deja au trecut toate testele și acum s-au blocat undeva. Cu ajutorul lor medicii ar putea trata mai eficient bolile reumatologice, cardiologice și oncologice.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu: “din august 2018 au fost evaluate 5 molecule noi. Nici la ora actuală nu sunt băgate în HG 720 pentru intrarea rambursată pe piața românească. Autoritățile ne-au promis că până la sfârșitul anului vom avea acces la aceste molecule. Având în vedere ultimele modificări și mai ales ultimele modificări ale ANDM care ar fi trebuit să dea un vot final pentru aceste produse nu am mai reușit să le vedem accesibile, să le vedem pe piața românească. Este un mare păcat.“

Moleculele inovative aprobate ajung greu la pacienți

În România au fost introduce în ultimii ani 157 de molecule noi. Alte țări europene introduc anual peste 150 de molecule noi. Odată publicate în Hotarârea de Guvern 720 ar trebui să ajungă la pacienți în cel mult 1 an.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu: “În realitate neexistând nici o penalizare dacă nu se respectă acest termen al evaluării pot ajunge până la 4 ani. Problema noastră este că deja avem o întârziere de ani de zile în a le avea pe piață, plus încă 4 ani până a le avea. Este un mare deficit și ne-a dus în întârziere. Alte țări europene au introdus anual peste 150 de molecule. Ritmul nostru de a pune la zi lista cu aceaste produse este undeva la jumătate dacă nu mai mult.”

9 molecule pentru tuberculoza multidrog rezistentă sunt în așteptare

Bolnavii de tuberculoză multidrog rezistentă așteaptă cu sufletul la gură punerea pe piață a noua molecule inovative.

VicepreședinteleAsociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Ștefan Răduț:  „Tratamentele pentru tuberculoză multidrog rezistentă care au fost incluse în HG 720 din februarie 2018 și care încă se află în procesul de după aprobare și reglementare. Adică în momentul ăsta sunt în proces de achiziție și procesul de achizitie a inceput undeva prin septembrie. Nu știm când se va termina. Eu mă aștept ca în 2020 pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă să fie tratați cu aceste medicamente.”

„Țările africane sunt înaintea noastră”

Sunt medicamente care în Vest se folosesc de multă vreme, iar la noi din cauza  problemelor de reglementare nu se foloseau până acum. Sunt medicamente esențiale.

VicepreședinteleAsociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Ștefan Răduț:  „Nu ne putem compara cu țările europene. Putem să ne comparăm cu țările africane la accesul la medicamente. Și cred că și țările africane sunt înaintea noastră cu mult. Sunt cu 5 pași înaintea noastră.”

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Premieră medicală în România!

    Articolul următor

    România a preluat Președinția Consiliului UE în domeniul sănătății

    Articole în trending