Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate. Totuși, ministrul Sănătății recomandă oamenilor să poarte mască în spațiile aglomerate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19.

Centre de vaccinare deschise în unitățile sanitare

De asemenea, oficialul a precizat că în perioada următoare vor fi deschise centre de vaccinare în unitățile sanitare. În acest fel este pregătită campania de imunizare din toamnă când se estimează serul adaptat pe variantele tulpinii Omnicron.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Am dori să pregătim, şi asta este un lucru foarte important, campania din această toamnă, pentru că, dacă acum există un interes redus pentru vaccinare având în vedere specificul vaccinului, în toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori să fie cât mai mulţi concetăţeni care să se poată vaccina şi lucrul acesta trebuie facilitat.”

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate

Alexandru Rafila spune că este important ca populația să participe la limitarea răspândirii COVID-19 prin purtarea măștii de protecție.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii. Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta.”