Ministerul Sănătății: Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări

Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze Registrul Electronica Național de Vaccinări.  Poziția Ministerului Sănătății contrazice concluziile Corpului de control al prim-ministrului care arătau că acesta nu ar fi avut acest drept. Corpul de control a sesizat Parchetul „in rem” privind accesul în RENV.

Corpul de Control al prim-ministrului a sesizat Parchetul

Potrivit Ministerului Sănătății, accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană.

Ministerul Sănătății: “Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens. Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.”

Ștefan Voinea avea dreptul să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății apreciază că orice informație publică poate fi accesată de catre orice persoană, fără a justifica un interes.

Ministerul Sănătății: “Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil. Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.”

Corpul de control al Prim-ministrului a sesizat Ministerul Public „in rem” privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Această decizie a fost luată după finalizarea controlului la Ministerul Sănătății, în urma scandalului privind accesarea datelor despre vaccinare.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Aproape 1 500 de pacienți cu COVID-19 sunt la terapie intensivă

    Articolul următor

    OMS nu recomandă administrarea unui ser diferit la rapel față de prima doză

    Articole în trending