Ministerul Sănătății nu mai vrea spitale COVID și non-COVID. Prin Ordinul 555, care se află în transparență decizională, se propune alocarea pacienţilor infectați cu noul coronavirus şi în unități care nu sunt dedicate acestei afecţiuni.

“Pacienții trebuie să aibă acces mai bun la îngrijire medicală”

Medicul Andreea Moldovan a precizat că se încearcă realizarea de circuite COVID şi non-COVID în spitale tocmai pentru a se facilita accesul la servicii medicale atât pentru pacienții cu coronavirus cât și pentru cei fără.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan: “Modificarea majoră a acestui ordin se referă la eliminarea acelei sintagme de spitale COVID şi non-COVID exclusiv şi alocarea pacienţilor COVID şi în unităţi medicale non-COVID, unde infrastructura o permite. În acest sens, pacienţii cu infecţie COVID urmând să aibă acces mai bun la îngrijire medicală, la un standard de diagnostic adecvat, radiologic sau de laborator şi, de asemenea, să aibă acces la mai multe specialităţi medicale, care să asigure acel consult interclinic sau pluridisciplinar care să monitorizeze şi să trateze mai bine pacienţii COVID, cu infecţie cu forme moderate sau severe sau critice şi care de multe ori au comorbidităţi care se degradează pe parcursul evoluţiei infecţiei COVID. (…) Ştim cu toţii situaţiile în care un spital dintr-o localitate mai mică era alocat infecţiei COVID, astfel încât persoanele din localitatea respectivă şi zonele limitrofe erau nevoite să se deplaseze în alte localităţi. Încercăm să creăm circuite COVID şi non-COVID în unităţi medicale, tocmai ca să facilităm accesul la asistenţă medicală pentru ambele categorii de pacienţi.”

Ministerul Sănătății nu mai vrea spitale COVID și non-COVID

Spitalele identificate în prezent, în acest ordin, sunt în număr de 248, împărţite pe trei niveluri. 64 dintre ele sunt de nivel 1. Acest lucru înseamnă că pacienții infectați pot fi îngrijiţi corespunzător.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan: “În acest ordin am stabilit trei niveluri diferite de abordare a unităţilor medicale. Nivelul unu, unde spitalele beneficiază de permanenţă, de radiologie, laborator, gărzi cu personal pluridisciplinar. Nivelul 2, unde de asemenea spitalele beneficiază de radiologie sau CT, dar nu neapărat în regim întotdeauna 24 din 7 . Și de asemenea, beneficiază de gărzi cu personal de boli infecţioase, pneumologie, ajutat de personal din alte specialităţi. Nivelul 3, unde există disponibilitate de a se organiza, inclusiv paturi de terapie intermediară şi unde de asemenea există gardă, supervizată de către specialităţi infecţioase sau pneumologie.”

Reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că pentru această modificare au fost consultați manageri de spitale, directori de DSP, medici, directori medicali.