Medicii nu au sânge pentru a salva vieți!

Apelul disperat este făcut de medicii din spitale și de cei de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală. Medicii nu au sânge pentru a salva vieți. Sunt nevoiți să amâne intervențiile chirurgicale.

Prea puțini donatori  

200 de oameni donează sânge în fiecare zi la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală. Sunt mult prea puțini. Pentru a putea face față cerințelor ar fi nevoie să doneze 400 de persoane. Tocmai pentru a crește numărul de donatori și de a-i face să vină regulat a fost creată platforma online www.banca-de-sange.ro.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Capitală, Dr. Doina Goșa: “Cam 200 de donatori pe zi sunt puţini. Pentru că în Bucureşti sunt 60 de spitale care au mare nevoie de sânge, cum este Institutul Clinic Fundeni sau spitalele de urgenţă. Sunt trei spitale de pediatrie, sunt 14 spitale de urgenţă, care în fiecare zi au nevoie de sânge. Dacă am avea un număr dublu de donatori, ar fi confortabil”.

Medicii nu au sânge pentru a salva vieți

Specialiștii spun că în multe situații au adus sânge de la sute de kilometric distanță pentru ca alte vieți să poată fi salvate.

Managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, dr. Alis Grasu: “Au fost situații când am adus sânge de la Arad, de la Satu Mare. Am organizat ștafetă cu colegii de la celelalte servicii de ambulanțe, astfel încât sângele să ajungă în cel mai scurt timp acolo unde era absolută nevoie. Trebuie să avem o rezervă permanentă disponibilă în așa fel încât de câte ori este nevoie să poată fi accesat în cel mai scurt timp”.

Beneficii pentru donatori!

Medici spun ca cei care decid să doneze nu se expun nici unui risc. Mai mult, un om care vine periodic să doneze sânge trece printr-o consultative medicală, i se fac nişte analize şi în felul acesta starea lui de sănătate este monitorizată.

Secretar de Stat în  Ministerul Sănătății, dr.Cristian Grasu – “Țoți care suntem aici și toți care suntem în orașul asta, toți suntem subiecții posibili a unei nevoi de sânge. Ar trebui să fim conștienți că asta este o problemă care ne privește direct și personal. Acest lucru ar trebui să ne determine să participăm”.

“Banca de sânge” îşi propune să contribuie la crearea unei comunităţi online de donatori constanţi. Fiecare donator este încurajat să invite, prin intermediul site-ului băncii de sânge, alte trei persoane care, la rândul lor, să doneze.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    30 de români cu afecțiuni cardiace grave, consultați gratuit!

    Articolul următor

    Cancerul și infarctul, descoperite cu un dispozitiv

    Articole în trending