Medicii, îngrijorați că cei asimptomatici vor fi trimiși în spitale. Ingrijorarea vine după declarația ministrului Sănătății potrivit căreia salariatii din sănătate asimptomatici ori cei cu forme ușoare de boală vor fi trimiși în spitale pentru acordarea asistenței medicale.

“Pacienții puși în pericol”

Reprezentanții Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România consideră că această măsură încalcă drepturile pacienților.

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România: “Fără a analiza latura umană și morală a acestui anunț, considerăm că asemenea declarații constituie o încălcare asumată a drepturilor pacienților. Care, fără să fie avertizați, vor fi puși în situația de a fi tratați de persoane contaminate. Considerăm că în condițiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienți, ar putea fi vorba de cooptarea salariaților care au fost contaminați, dar s-au vindecat și sunt deja imuni.  Sau de salariații asimptomatici ori cu forme ușoare de boală, cazați în preajma spitalelor (pentru a nu își contamina propriile familii). Și care își exprimă dorința de a acorda în continuare asistență medicală. Dar numai cu informarea prealabilă a pacienților despre acest lucru și cu acordul lor.”

Medicii, îngrijorați că cei asimptomatici vor fi trimiși în spitale

Personalul medical, care este infectat cu noul coronavirus și care are o formă ușoară a bolii, va îngriji pacienți. Nelu Tătaru precizează că acest lucru se va întâmpla când vom trece de 2 000 de pacienți.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “În condiţiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari. Cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii.”

Nelu Tătaru este de părere că la nivel local trebuie “reiniţiate” procedurile. Aceste proceduri trebuie respectate atât de personalul medical cât şi direcţiile de sănătate publică, managerii spitalelor şi autorităţile locale. Ei sunt responsabili să le respecte și să le pună în practică în contextul noului coronavirus.