Medicii de familie vor vaccina anti-COVID din luna aprilie. Președintele CNACV se așteaptă ca mai bine de jumătate dintre colegii săi din medicina primară să participe la activitatea de imunizare.

Medicii de familie ar putea vaccina 100 de persoane săptămânal

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că un medic de familie ar putea să vaccineze 100 de persoane pe săptămână. De altfel, coordonatorul campaniei de vaccinare se așteaptă ca la această acțiune să participe peste 5 000 de medici de familie.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță: “Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală.”

Medicii de familie vor vaccina anti-COVID din luna aprilie

Totodată, autoritățile au precizat că țara noastră va primi peste 3,3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 în luna aprilie şi peste 5 milioane de doze în lunile mai şi iunie.

Vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu: „Pentru luna aprilie, pentru BioNTech/Pfizer nu s-a schimbat nimic faţă de data trecută, deci 511.290 de doze pentru fiecare săptămână din luna aprilie, puţin mai mult pentru ultima, un total de 2.046.330 de doze pentru luna aprilie; pentru Moderna, 249.600 în două tranşe, venind în săptămâna a doua şi săptămâna a patra; pentru Astra Zeneca vorbim de un total de 879.990 de doze; suplimentar, avem şi dozele de la Johnson&Johnson, care vor sosi în săptămâna a treia din luna aprilie, când sosesc aproximativ 60.000 de doze şi în ultima săptămână din aprilie vor sosi 103.200 de doze. Astfel, în aprilie avem un total de 3.339.120 de doze, practic se adună cele 160.000 de doze Johnson&Johnson din datele pe care le aveam săptămâna trecută, iar pentru următoarele luni, mai şi iunie, avem în momentul de faţă o estimare de peste 5 milioane de doze.”