Vaccinarea copiilor, în colaps spun medicii de familie. Aceștia atrag atenția asupra pericolului de întrerupere a vaccinării copiilor la medicii de familie odată cu transferul datelor şi punerea în funcţiune a noului Registru Electronic Naţional de Vaccinare.

De unde vine problema?

Societatea Naţională De Medicină Familiei precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, că cea mai mare problemă este reprezentată de imposibilitatea de a introduce în sistem vaccinurile efectuate curent. Sunt cazuri în care nu a putut fi preluat istoricul vaccinal al copiilor.

Societatea Naţională De Medicina Familiei: “În data de 01.07.2022 a fost închis RENV copii, cel în care se înregistrau de ani de zile toate vaccinările copiilor, începând cu cele făcute în maternitate. Conform HG 697/2022, începând cu data de 01.07.2022, toate vaccinurile efectuate urmează să fie înregistrate în noul RENV, cel care a fost folosit în contextul vaccinării împotriva COVID 19. SNMF a salutat ideea de unificare a celor două registre dar problemele au apărut în momentul în care acest demers a fost pus în practică. Medici de familie au constatat cu această ocazie că a dispărut istoricul de vaccinare pentru foarte mulți copii, istoric care exista în RENV copii, și că nu mai pot înregistra noile vaccinuri pe care le efectuează în cabinet în lipsa acestui istoric. Imposibilitatea de a înregistra vaccinul administrat unui copil duce la lipsa dovezii oficiale că acel vaccin a fost efectuat. Practic, din perspectiva autorităților, un copil care nu are un vaccinul înregistrat nu este vaccinat.”

Medicii de familie: Vaccinarea copiilor, în colaps

Medicii de familie precizează că se află acum în situația de a nu putea derula campaniile de imunizare, iar vaccinările făcute în aceasta ultimă săptămână riscă să conțină erori de înregistrare.

Societatea Naţională De Medicina Familiei: “De o săptămână transmitem mesaje autoritățior dar ne lovim de un zid. Refuză să recunoască deficiențele existente și să facă demersuri pentru a le corecta. Ni se cere să reintroducem în sistem istoricul vaccinal al copiilor, vaccin-cu-vaccin doar pentru că nu au reușit să unifice informatic bazele de date existente. Luptăm de ani de zile să creștem rata de vaccinare în rândul copiilor cu vaccinurile obligatorii din Programul Național de Imunizare dar am ajuns acum să fim blocați prin astfel de decizii administrative! Asigurăm pe acestă cale părinții că vom depune toate eforturile pentru a putea să ne derulăm activitatea de vaccinare a copiilor și pentru a determina autoritățile să facă demersurile necesare pentru recuperarea bazelor de date cu istoricul vaccinal al copiilor și de a face RENV funcțional. ”