Medicii de familie nu sunt pregătiți pentru coronavirus. Ei spun că riscul de a deveni victime sau potențiale surse de infecție este unul foarte mare. Și asta pentru că nu au echipamentele necesare.
Semnal de alarmă către autorități
Reprezentanții Societății Naţionale de Medicina Familiei / Medicină Generală le atrag atenția autorițăților că ei nu sunt pregătiţi din punct de vedere tehnic. Și asta pentru că nu au resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteaptă să le primească gratuit.
Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală: “Suntem în pragul preluării multor responsabilităţi pe măsură ce transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2 va deveni una comunitară. (…) Această perspectivă ne găseşte nepregătiţi din punct de vedere tehnic. Deoarece nu avem resursele de autoprotecţie şi dezinfecţie pe care aşteptăm să le primim gratuit. Deşi ne-am arătat disponibilitatea de a achiziţiona materiale de protecţie (chiar la preţuri mult mai mari decât cele anterioare pandemiei), în acest moment nu avem de unde să achiziţionăm astfel de materiale.”
Medicii de familie nu sunt pregătiți pentru coronavirus
Potrivit medicilor de familie, nevoia de asistență medicală a oamenilor va crește în același timp cu riscul de infectare a personalului.
Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală: “Obligarea medicilor de familie să desfăşoare activităţi nemedicale în afara cabinetelor pe de-o parte va scădea capacitatea acestora de a oferi asistenţă medicală. Iar pe de altă parte va creşte riscul de infectare a medicilor de familie cu noul coronavirus. Ceea ce va lăsa populaţia deservită fără asistenţă medicală primară în zona respectivă. Acest fapt va aglomera Unităţile de Primire Urgenţe ale spitalelor. Și va obliga pacienţii să parcurgă distanţe mari, fapt ce trebuie evitat pe cât posibil pe perioada epidemiei.”
Mai mult, medicii de familie spun că în această perioadă de epidemie nu ar trebui să scadă finanțarea. În acelaşi sens, spun ei, în curând vor fi asaltaţi de solicitări de eliberare a concediilor medicale pentru carantina sau (auto)izolare. Asta în condițiile în care nu au o informare uniformă şi clară, iar comunicarea cu DSP nu dă semne de îmbunătăţire.