Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele pentru școli. Specialiștii spun că acestea implică vizite la cabinetele medicale, fapt care ar putea crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2.
Ce avize sunt necesare la începerea noului an școlar?
Pe lângă avizele epidemiologice solicitate în fiecare an la începutul școlii, de data asta mai este nevoie de încă una. Este vorba despre adeverința pentru copiii cu boli cronice sau pentru cei care au în familie persoane din categorii de risc și fac școala online. Mai mult, medicii de familie reclamă faptul că ei vor fi primele cadre medicale apelate de părinți în caz de boală și până acum nu există un protocol clar și o comunicare cu inspectoratele școlare, cu DSP, cu medicina școlară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, până acum nu s-a luat decizia renunțării la avizele epidemiologice obligatorii la începutul unui nou an școlar.
Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele pentru școli
În prezent documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:
- a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
- b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate
Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:
- a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
- b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
- c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă
Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:
- a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
- b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.