Bolnavii oncologici să vină cu încredere la spital, spune medicul pneumolog Cristian Oancea. Acesta atrage atenția că, în pandemie, a scăzut gradul de adresabilitate cu până la 60%.
Riscurile amânării tratamentul sunt mai mari decât cel al îmbolnăvirii de COVID-19
Medicii trag un semnal de alarmă și le cer autorităților demararea unei campanii naţionale de conştientizare a populaţiei. Este foarte important ca oamenii să vină la doctor la primele simptome ale unei boli, mai ales daca este vorba de persoane cu o posibilă afecțiune oncologică.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea: “Situaţia este cu adevărat dramatică. Dacă în 2019 am avut 664 de internaţi în Spitalul ‘Victor Babeş’, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, în anul 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situaţia este la fel de gravă şi în ceea ce priveşte numărul pacienţilor internaţi, confirmaţi cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60%, iar aceasta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor. Bronhoscopiile, investigaţii necesare în cazul suspiciunilor de neoplasm pulmonar, au scăzut şi ele cu 50% anul trecut faţă de 2019. Pericolul este unul pe termen lung. Oamenii se feresc şi amână să vină la spital pentru a fi diagnosticaţi, ceea ce face ca intervenţiile chirurgicale şi tratamentul să fie şi ele realizate cu întârziere. În acest fel, pacienţii îşi reduc drastic şansele la un tratament care i-ar putea salva.”
Bolnavii oncologici să vină cu încredere la spital
Specialiștii subliniază faptul că cel mai mare “ucigaş” malign este cancerul bronhopulmonar. Din această cauză, anul trecut, au murit la fel de multe persoane la nivel mondial ca şi în pandemia de COVID-1.
Medic primar oncolog, dr. Şerban Negru: “Din nefericire însă, cancerul bronhopulmonar este mult mai agresiv şi are o probabilitate enormă de evoluţie rapidă spre metastazare şi deces dacă nu este depistat şi tratat precoce. De aceea, pacienţii ar trebui să se prezinte la medic la primele semne sugestive. Tuse seacă prelungită, expectoraţie cu sânge, scădere masivă în greutate la un mare fumător. Probabilitatea de infecţie virală în cursul vizitei la spital este foarte mică şi nu justifică riscul asumat prin diagnosticarea tardivă.”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara, dr. Cristian Oancea: “Dacă acest lucru nu se înţelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienţi decedaţi pentru că au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunţarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare în vederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă. Putem vorbi de recidivă în situaţia unor pacienţi care, dacă ar fi venit în mod constant la control şi ar fi avut parte de tratament corespunzător, ar fi trecut cu bine prin boală.”