Mamografii gratuite pentru 20 000 de femei. Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro.

Cancerul de sân este tratabil dacă este descoperit la timp

Cancerul de sân se poate trata cu succes în multe cazuri dacă se descoperă boala la timp. Ministerul Sănătății consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continua și consecventă în domeniul oncologic.

Comunicat de presă Ministerul Sănătății:” În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19. Este prevăzut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate)din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare.”

Mamografii gratuite pentru 20 000 de femei

Tot în cadrul proiectului sunt finanţate acţiuni de achiziţie echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.). Din banii europeni vor fi finanțate și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.  Specialiștii consideră că această boală poate fi invinsă cu ajutorul programelor preventive. Dar este important să crească și gradul de conștientizare. Numai printr-o informare adecvată se poate realiza acest lucru. În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân.