Locuitul la bloc și poluarea afectează inima

Locuitul la bloc și poluarea afectează inima. Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care locuiesc în apartamente au un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet si accident vascular. Peste un million de români au hipertensiune, dar jumătate dintre ei nici macar nu-și cunosc această problemă.

Poluare aerului duce la hipertensiune

Specialiștii au analizat au analizat în timp legătura strânsă, spun ei, dintre poluarea aerului, distanțele până la parcuri și apariția hipertensiunii si a sindromului metabolic. Datele furnizate de cercetătorii de la Oxford University și prezentate de Medicalxpress arată clar această legătură strânsă.  Hipertensiunea și sindromul metabolic sunt cele mai importante cauze ale apariției bolilor cardiovasculare. Acestea sunt cauza principală de deces în țările dezvoltate. Sindromul metabolic este asociat cu  obezitatea abdominală, cu tensiunea arterială crescută și cu nivelurile mai ridicate ale glicemiei. Oamenii de știință spun că toate aceste afecțiuni au cauze complexe. Acestea sunt în strânsă legătură cu genetica, stilul de viață, dieta și factorii de mediu. Aici întră poluarea atmosferică a traficului, zgomotul din trafic, locuințele rezidențiale și calitatea cartierului.

Locuitul la bloc și poluarea afectează inima

Concret, cercetătorii au făcut măsurători ale trigliceridelor, lipoproteinelor, glucozei din sânge și ale obezității. În urma acestor rezultate au observant impactul negativ al poluanților atmosferici doar la participanții care locuiesc în clădiri (case, blocuri) cu mai multe familii. Mai sunt și alți factori care predispun la afecțiuni cardiace. Este vorba despre densitatea rezidențială ridicată, traficul stradal și configurațiile acestuia, interacțiunile sociale și relațiile de susținere.

Studiul a relevat faptul că inima este mult mai sănătoasă dacă oamenii stau mai aproape de spații verzi, de mediul natural.

În urma cercetării, oamenii de știință au recomandat autorităților reglementarea spațiul de locuit pentru o persoană în case multifamiliale, să fie îmbunătățită izolarea fonică a apartamentelor și să fie promovată dezvoltarea spațiilor verzi în zona blocurilor.

Medicii recomandă ca pentru sănătatea inimii să evităm sedentarismul. Ei spun că un exercitiu fizic moderat de minimum 30 minute pe zi sau cel putin mers pe jos in ritm mai alert  influentează în mod complex organismul uman.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Bolnavii de plămâni tratați în mizerie

    Articolul următor

    Mai multe complexe, rezolvate într-o operație

    Articole în trending