Demența…nu este o boală, ci un sindrom care își face loc în creierul oamenilor la vârste tot mai tinere. Lipsa de exercițiu intelectual ne distruge creierul, spun neurologii.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România: “Este bine demonstrat că activitatea intelectuală susținută și constantă de la vârste cât mai mici și până la vârste înaintate este un factor de protecție extrem de important pentru activitatea cognitivă”.
Demența, sindromul care pune stapânire pe creier!
Șeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgență București, Ovidiu Băjenaru, spune că diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, alcoolul, lipsa de exercițiu fizic, lipsa de exercițiu intelectual – toți sunt factori de risc pentru apariția și agravarea tulburărilor cognitive. Ajungând până la demență. Adică, tot ce afectează inima, afectează și creierul.
Tot ce afectează inima, afectează și creierul
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, Preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România: “Lucruri simple: să ne controlăm dacă suntem sau nu hipertensivi, și, dacă da, să tratăm. Să ne controlăm modul de viață, atât cât putem, cât ne permit educația și sistemul și viața socio-profesioanal. Să avem o activitate fizică plăcută și constantă, să avem o activitate intelectuală constantă și susținută. Dacă identificăm acești factori de risc – diabetul zaharat, obezitatea, fumatul, alcoolul, lipsa de exercițiu fizic, lipsa de exercițiu intelectual – să ne tratăm. Să ne schimbăm regimul de viață, regimul alimentar, să facem sport, sa luăm tratement medicamentos. Tot acest complex de măsuri poate să scadă riscul de a face o deteriorare cognitivă la vârstă mai tânără”.
Ce trebuie să ne alarmeze?
În momentul în care începeți să uitați lucruri importante trebuie să cereți ajutorul unui specialist. Toți avem mici scăpări, însă dacă pe lângă uitare, intervine și dezorientarea în spațiu și incapacitatea de a lua decizii corecte în activitatea profesională suntem în sfera în care apar primele semne.