Legea tuberculozei este promulgată de 2 ani, dar nu se aplică

Legea tuberculozei este promulgată de 2 ani, dar nu se aplică. Asta în condițiile în care România are cei mai mulți bolnavi de TBC din Uniunea Europeană.

12 mii de persoane cu TBC, depistate anual

Sunt peste 600 de zile de când Legea Tuberculozei a fost promulgată dar nu a produs niciun efect pentru pacienții cu tuberculoză aflați în risc de abandon al tratamentului. Acest act normative prevede:

➡ dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.

➡ indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.

➡ informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

Legea tuberculozei este promulgată de 2 ani, dar nu se aplică

De ce nu se poate aplica Legea?

Inițiatoare Legii Tuberculozei, Paula Rusu: “Aplicarea legii nu cade însă doar în sarcina Ministerului Sănătății, este în responsabilitatea mai multor actori instituționali. Daca asigurarea asistenței psihologice a pacienților poate fi făcută de spitale în baza legii nr. 302/2018 – Legea Tuberculozei, extinderea dreptului la concediu și indemnizație pentru în incapacitate de muncă pe toată durata de tratament a fost aprobată de Guvern printr-o ordonanță de urgență la finalul lunii august 2020.  Inițial ordonanța a fost emisă în februarie 2020 dar  a fost declarată neconstituțională în luna iulie de către Curtea Constituțională a României. Această Decizie CCR a dus la blocarea acordării indemnizației între 9 iulie și 25 august. Înaintea apariției ordonanței din februarie, pacienții cu tuberculoză aveau dreptul la un maximum de concediu pentru incapacitate de muncă de 12 luni, cu posibilitatea extinderii cu încă 6 luni, chiar dacă sufereau de formele complexe ale bolii pentru care tratamentul poate dura până la 2 ani. Din fericire în plină pandemie, Ministerul Sănătății a revenit asupra documentelor respinse de CCR, iar în momentul de față toți pacienții primesc concediul pentru incapacitate de muncă pe toată perioada tratamentului.”

Tuberculoza se vindecă!

A rămas însă complet nerezolvată situația celor care nu au niciun venit sau lucrează pe contracte determinate și au neșansa de a se infecta cu tuberculoză. În sprijinul acestor pacienți legea din 2018 vine cu un ajutor financiar de până la 16 lei pe zi pentru adulți și 15 lei pe zi pentru copii, bani destinați hranei, pe toată durata tratamentului în ambulatoriu, care în majoritatea cazurilor nu depășește 6 luni, dar in cazurile extrem de grave poate ajunge Ia 18 sau 24 de luni.

Inițiatoare Legii Tuberculozei, Paula Rusu: “Nu sunt bani din care se îmbogățește niciun pacient, dar fiind vorba de bani, nivelul de birocrație pentru  aprobarea legislației aferente acestei indemnizații  este mult mai mare, în plus a fost nevoie de acordul Ministerului Finațelor, a Ministerului Muncii pe lânga decizia Ministerului Sănătății. Aproximativ 12 mii de pacienți sunt depistați anual cu tuberculoză în România dar fiindca tratamentul este de lungă durată, se poate ajunge și la 25 de mii de pacienți tratați anual de infecția cu bacilul Koch și complicațiile lui.”

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    651 de persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă

    Articolul următor

    Masca va deveni obligatorie în spațiile deschise

    Articole în trending